potato chips

A háború miatt meg fog változni ennek az 5 élelmiszernek az íze

Az Oroszországból és Ukrajnából szállítandó alapanyagok hiánya miatt számos élelmiszergyártó kénytelen változtatni a recepjein – még most tárazzon be, akiknek ezek a kedvenceik!


Nagy-Britanniában már megkongatták a vészharangokat: csupán néhány hétre elegendő napraforgóolaj van raktáron a szigetországban, ami nemcsak a háztartásokat érinti, hanem néhány élelmiszergyártónak is új alapanyagfajta után kell néznie. A csipszek és müzliszeletek mellett a kenyeret, kekszet és majonézt készítő üzemek is érintettek a napraforgóolaj kényszerű leváltásában – számolt be róla a vince.hu.

granola bar

Fotó: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Korábban mi is írtunk róla, hogy hamarosan nagy drágulás és hiány is várható a napraforgóolajból, ugyanis épp Oroszország és Ukrajna a legnagyobb termelői ennek a rendkívül széles körben használt alapanyagnak. Kim Matthews, a legnagyobb brit napraforgóolaj-forgalmazó cég, az Edible Oils kereskedelmi igazgatója a BBC-nek elmondta, a hiány akár több mint egy évig is eltarthat ebből a legnagyobb mennyiségben használt olajfajtából.

Az október-novemberi aratáshoz most kellene bevetniük a földeket az orosz és ukrán gazdáknak, sajnos a háborús helyzet miatt viszont egészen biztos, hogy a területek nagy részét nem tudják majd megművelni, mert vagy nincs elég ember, vagy épp harcok dúlnak arrafelé. Ha véletlenül mégis sikerült elvetni a magokat, de a bombázások még akkor is tönkretehetik a növényeket.

potato chips in bowl

Fotó: Emiliano Vittoriosi/Unsplash

A HIÁNY MIATT TÖBBEK KÖZÖTT A CSIPSZEK ÉS MÜZLISZELETEK GYÁRTÓI KÉNYTELENEK VOLTAK MÓDOSÍTANI RECEPTJEIKET, ÉS A NAPRAFORGÓOLAJAT FINOMÍTOTT REPCEOLAJJAL HELYETTESÍTIK.

Bár a repceolajnak a napraforgóhoz hasonlóan nagyon alacsony az allergizáló hatása, aki valamiért nem szeretné fogyasztani, annak érdemes lesz átböngészni ezeknek a termékeknek a címkéjét, hiszen nagy eséllyel történik csere az összetevők közt. Azon se lepődjön meg senki, ha épp emiatt változást érez a kedvenc nassolnivalója ízében néhány hónap múlva.

Nyitókép: GR Stocks/Unsplash