A Khanenko Museumban kiállított egyik festmény

Ezeket a kulturális kincseket veszítheti el Ukrajna a háborús helyzet miatt​

Az orosz-ukrán konfliktus közepette egy hatalmas kérdés, hogy az ukrajnai művészeti és világörökségi kincsek vajon épségben megmaradnak-e. A kulturális intézmények világszerte kifejezték aggodalmukat, és jelezték, hogy elítélik a háborút, valamint, hogy miatta felbecsülhetetlen értékű alkotások is elpusztulnak.


Az ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak elmondta, hogy nemrégiben rakétatalálat érte Babin Jart, az egyik legjelentőseb Holokauszt emlékhelyt az országban, melyet azért építettek, mert 1941-ben a náci csapatok lemészárolták Kijev 34 ezer fős zsidó lakosságának jelentős részét. Mindemellett más célba vett csoportoknak — többek között romáknak és orosz ortodox papoknak — is emléket állított.

Ez a támadás a pár kilométerrel odébb lévő Ivankiv városában található művészeti és történelmi múzeum felgyújtását követte, melyben Marija Primacsenko — ukrán népi iparművész — 25 festménye semmisült meg. Ezekkel a pusztító eseményekkel kapcsolatban több híres kulturális intézmény is felszólalt világszerte.

„A hírek szerint a háború elmúlt napjaiban Ukrajnában elkövetett számos atrocitás között az orosz erők megkezdték az ukrán kulturális örökség elpusztítását. Az a kevés, ami a világon megmaradt az ősi örökségünkből, már most is szenved az önkényes pusztítástól, a fosztogatástól, az elhanyagolástól, a vakmerő túlfejlesztéstől, valamint az éghajlatváltozástól. Még többet elveszíteni az értelmetlen háború miatt lelkiismeretlenség."

— olvashatjuk James Cuno, a Getty vezérigazgatójának a szavait a Lonely Planet oldalán.

Az eddigi pusztításokat további bombázások követik. Többek között veszélybe került a jelenleg háborús helyszínné vált Harkivban található Szépművészeti Múzeum, mely 20 ezer műkincsnek ad otthont, valamint az onnan nem messze található Parkhomivsʹkyy Khudozhniy Muzey is.

A két legnagyobb kulturális központban, vagyis Kijevben és Odesszában még ezeknél is több félteni való művészeti alkotás van. A fővárosban áll az Ukrán Kincsek Múzeuma, ahol nagyjából 56 ezer tárgyat őriznék, többek között a legszebb állapotban fennmaradt szkíta aranygyűjteményt is. Mellette ott a Kijevi Képgaléria is, amely Szentpéterváron és Moszkván kívül a legtöbb orosz művet tartalmazza.

Az Ukrajna szívében lévő Khanenko Museum világszinten elismert tárlattal rendelkezik, melyben ritka tibeti, kínai és japán díszítőművészeti alkotások, valamint fennmaradt bizánci ikonok is ki voltak állítva. Az Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum szintén potenciális célpont, hiszen az elnöki palota és a kijevi parlament épülete közelében áll.

Odessza a másik veszélyben lévő terület ebből a szempontból, hiszen mediterrán stílusú építészetének és kulturális kínálatának köszönhetően egy szabadtéri kiállításnak is megfelelő a település. A területet nemrégiben rakétatámadás célpontja volt, de az ottani múzeumokban sikeresen elrejtették a kiállítási darabokat az épületek alaksoraiba.


Nyitókép: Instagram/khanenko_museum