A Balenciaga 2022-es őszi-téli kollekciójának bemutatója

A Balenciaga apokaliptikus show-ja nem is lehetne aktuálisabb

A Balenciaga apokaliptikus díszletében, egy fehér, kör alakú terem vonultak végig a modellek, a heves széllel és hóval dacolva. A divatház bemutatója mélyen tükrözte azt a világot, amelyben jelenleg élünk.


A Balenciaga kreatív igazgatója, Demna már fontolgatta, hogy lemondja a divatház 2022-es őszi-téli kollekciójának bemutatóját, megkérdőjelezve a divat hasznosságát olyan vészterhes időkben, mint a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború. Végül úgy döntött, meg kell tartani a show-t, mivel számos ember megélhetése függ a Balenciagától, valamint a saját háborús emlékei miatt, Demna családja ugyanis menekült volt, akik a kilencvenes években menekültek el Grúziából, hasonló körülmények között, az orosz megszállás elől.

Demna, aki korábban Ukrajnában tanult, úgy fogalmaottz, hogy már így is túl sok áldozatot hozott:

„Örök menekült lettem. Örökké, mert ez az, ami az emberben megmarad. Egy ilyen időszakban a divat elveszti a jelentőségét, a divathét abszurditássá válik. Rájöttem, hogy ennek a show-nak a lemondása azt jelentené, hogy megadom magam, megadom magam a gonosznak”

– írta a bemutató kísérő szövegében.

A divatbemutató több elemében is a ukrajnai megszállásra reagált, az apokaliptikus, fehér, kör alakú díszletet üvegfal vette körül, melyen belül egy kreált viharban vonultak végig a modellek, míg az üveggel védett vendégek székein sárga és kék ukrán zászlók másolatai hevertek.

Az óriási szemeteszsákokat cipelő, a széllel szemben mozgó modellek látványával a Balenciaga a menekültek a biztonságba vezető útjára és a mindig mozgásban lévő ember nyomorúságos helyzetére akar emlékeztetni.

A show-n bemutatott kollekcióban néhány ruhadarab, például a felsőruházat, gombok és cipzárak nélkül pulóvernek készült, hogy menekülés esetén könnyen a zsebbe vagy táskába lehessen őket zsugorítani. Az egyik modell csak tornacipőt és alsónadrágot viselt, vállán egy textil anyaggal, mintha az idő senkire sem várna, háború idején pláne nem.

Egy másik modell Balenciaga logós csomagolószalaggal volt körbetekerve, ahogy az első sorban ülő Kim Kardashian is, Demna jelenlegi múzsája és barátja. A hegyes orrú, széles térdű csizmák mindenütt jelen voltak, mind a férfiak, mind a nők esetében, akárcsak a futurisztikus, körbefont napszemüvegek, amelyek az egyetlen védelmet jelentették az időjárás viszontagságai ellen.

Tavaly karácsonykor a hegyekben tett látogatása során Demna elmondása szerint nem találkozott hóval, így elmondása szerint a divatbemutató éppúgy szólt a világ klímavédelemért folytatott küzdelméről, mint a háború befejezéséről.

„Ez a műsor nem szorul magyarázatra. A félelemnélküliségnek, az ellenállásnak, a szeretet és a béke győzelmének szenteli magát”

– fogalmazott Demna.