A Londoni Divathét egyik megjelenése

Ezek voltak a Londoni Divathét történetének legemlékezetesebb pillanatai​

A Londoni Divathét nemsokára kezdetét veszi, így számos meghökkentő, felháborító és polgárpukkasztó megjelenésre számíthatunk a tervezők bemutatóin. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat az eddigi évek emlékezetes pillanatai közül.


A Londonban megrendezésre kerülő divathét idén február 17-e és 21-e között lesz megtartva. A hagyományok szerint ez az esemény sokkal fiatalosabb és szürreálisabb, mint az azt követő milánói és párizsi rendezvények. Ez talán nem is annyira meglepő, ha jobban szemügyre vesszük, milyen legendásan elvont tervezők származnak onnan.

Íme néhány az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb pillanataiból a Londoni Divathétről:

1. Alexander McQueen

McQueen nevével több látványos és meglepő eseményt is lehet fémjelezni az utóbbi évekből. Kezdjük a sort például a Highland Rape című bemutatójával, melyen a skótok történelmi elnyomására próbálta felhívni a figyelmet. A modellekről a letöbb esetben majdnem leestek a ruhadarabok, vagy nagyon hiányosak voltak a szettek. Ezzel a megjelenéssel szemléltették a brutalitást és az elnyomást.

A tervező azért érezte fontosnak ezt a bemutatót, mert jómaga is skót felmenőkkel rendelkezik.

McQueen botrányai között nem lehet elmenni a legendássá vált bumsters nadrágok mellett. Ezek a — kétségtelenül figyelemfelkeltő és szemérmetlen — darabok olyan nadrágok voltak, melyek a modellek csípőcsontjait is megmutatták.

Végezetül pedig térjünk ki McQueen 1998-as showjára, melyen egy gyönyörű fehér ruhát viselő nő vonult fel a kifutón. Mindebben egészen idáig nem is volt semmi különleges, viszont a folytatásban gépekkel tették tönkre a darabot.

2. Vivienne Westwood

Westwood ruhái és műsorai általában erős politikai és társadalomkritikus üzenetekkel voltak ellátva. 2008-ban például a klímavészhelyzetre próbálta felhívni a nézők és a divatrajongók figyelmét, más tervezésein pedig olyan feliratok szerepeltek, mint például, hogy „a politikusok bűnözők.”

3. 2020-as lázadás

N\u00e9h\u00e1ny t\u0171ntet\u0151 a 2020-as londoni divath\u00e9ten

Fotó: Getty

Végül pedig a listánkra nem egy tervező botránya került fel, hanem egy esemény, ami gyökerestül megváltoztatta a divatheteket. 2020 februárjában az Extinction Rebellio tűntetők kivonultak fővárosba azokra a területekre, ahol a bemutatók zajlottak. Ott táblákkal tűntettek, melyekre olyan feliratokat írtak, hogy „Nincs divat egy halott bolygón.”

Bár nem konkrétan a tűntetés miatt, viszont az elkövetkező években valóban az online platformokra költöztek a showk. Ennek okai a koronavírus világjárvány miatti korlátozások voltak.

Nyitókép: Getty

Forrás: Independent