Lisszaboni panorámakép Napkeltekor

Ezek Európa legolcsóbb országai 2023-ban

Költöznél vagy utaznál, az alábbi országokban viszonylag olcsók a mindennapok.


A legolcsóbb helyek Európában a megélhetési költségek tekintetében

A világ legnagyobb megélhetési költségadatbázisa, a Numbeo összegyűjtötte az adatokat Európa minden országára vonatkozóan. Ebben számba vették az átlagos bérleti díjakat, az élelmiszerárakat, valamint a közüzemi szolgáltatások és a szórakozás árát is.

A megélhetési költségek természetesen nem az egyetlen szempont a költözés előtt. A biztonság és más életminőségi szempontok is elsődlegesek.

1. Montenegró

Kotor tengerparti v\u00e1ros Montenegr\u00f3ban

Fotó: Shutterstock

Montenegró középkori városokkal, jéghideg gleccsertavakkal, a világ második legmélyebb kanyonjával, és rendkívül alacsony árakkal büszkélkedhet. A Numbeo 38,9-es minősítést adott az országnak. Összehasonlításképpen, Svájc, Európa legdrágább úti célja 114,2-es indexszel rendelkezik.

Ezek az indexek az úti cél költségének százalékos arányát jelentik New Yorkhoz, a keresőmotor alapértékéhez képest. Vagyis, a montenegrói árak a New York-i árak 38,9 százaléka körül mozognak, míg a svájci árak 14,2 százalékkal magasabbak nála.

A digitális nomádoknak 2 éves vízum igénylésére van lehetősége Montenegróba, két évvel meghosszabbítható vízummal.

Árak Montenegró fővárosában, Podgoricában:

 • Olcsó étkezés: 6,40 euró
 • Egy korsó sör: 2 euró
 • Egyágyas lakás havi bérleti díja a városközpontban: 372 €.

2. Portugália

Porto v\u00e1rosa Portug\u00e1li\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Napos strandjaival és nyüzsgő városaival, Portugália Európa legnépszerűbb digitális nomád célpontja, melynek megélhetési költségindexét a Numbeo 45,3 pontra értékelte. Az ország új digitális nomád programja szerint a távmunkások akár 12 hónapig is élhetnek és dolgozhatnak az országban, a kikötés, hogy a pályázóknak legalább havi 2800 eurót kell keresniük, ami a portugál minimálbér négyszerese.

Árak Portugália fővárosában, Lisszabonban:

 • Olcsó étkezés: 12 €
 • Egy korsó sör: 2,50 euró
 • Egyágyas lakás havi bérleti díja a belvárosban: 1 207 euró.

3. Horvátország

Tavak a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horv\u00e1torsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

Horvátország valamivel drágább, mint Portugália, 46,7-es értéket kapott a Numbeo megélhetési költségindexén. Az olyan tengerparti városok, mint Split és a Trónok harca forgatási helyszíneiről híres Dubrovnik, emelik az átlagos költségeket, de a balkáni ország még így is olcsó választás lehet a külföldiek számára.

Az ország 2021 januárjától különleges vízumot kínál az Európai Unión kívülről érkező digitális munkavállalóknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy akár egy évig is maradhassanak, és mentesíti őket a jövedelemadó alól.

Árak Horvátország fővárosában, Zágrábban:

 • Olcsó étkezés: 9,80 euró
 • Egy korsó sör: 2,40 euró
 • Egyágyas lakás havi bérleti díja a városközpontban: 560,25 euró.

4. Litvánia

Kil\u00e1t\u00e1s Vilnius \u00f3v\u00e1ros\u00e1ra napkeltekor

Fotó: Shutterstock

Litvánia szintén népszerű a digitális nomádok körében, különösen a főváros, Vilnius, amely coworking terek sokaságával büszkélkedhet. 48,8-as értékelést kapott a Numbeótól.

Az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Dél-Koreából, Új-Zélandról vagy Japánból származó leendő külföldi állampolgárok gyorsított, egyszerűsített vízumot igényelhetnek, amely általában néhány hónap alatt megszerezhető.

Árak Litvánia fővárosában, Vilniusban:

 • Olcsó étkezés: 10 €
 • Egy korsó sör: 4 euró
 • Egyágyas lakás havi bérleti díja a városközpontban: 720,83 €.

De mit gondolnak a helyiek a digitális nomádokról?

Bár az alacsony árak kétségkívül szuperek a digitális nomádok számára, de negatív hatással lehetnek a helyi közösségekre, amelyek szenvednek a későbbi árinflációtól és a lakhatási válságtól. Podgoricában például az átlagos havi fizetés 628 euró , ez körülbelül egyötöde a londoni havi átlagfizetésnek.

Mielőtt úgy döntenénk, hogy külföldre költözünk vagy egy nyaralásnál némiképp hosszabb időre mennénk, tudjuk meg, hogyan állnak a helyiek a külföldiekhez, és hogyan tudjuk etikusan támogatni azokat a közösségeket, melyekhez csatlakozunk. A helyi nyelv elsajátítása például elsődleges, főleg azért, mert már az utazás előtt elkezdhetjük tanulni. Fontos még a helyi szokásokról való tájékozódás is, nemcsak azért, hogy könnyebben beilleszkedjünk, hanem hogy véletlenül se sértsünk meg senkit.

(Euronews)

Nyitókép: Shutterstock