Egy kisbaba ül a játékai között

Így tudják a babák, hogy kik között van szoros kapcsolat – Kicsit gusztustalan!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a fagylaltunkat nem igazán szokás megosztani bármilyen járókelővel, de teljesen más, amikor a gyermekünket vagy a párunkat kínáljuk meg ugyanazzal. Ezzel, úgy fest, a kicsik is képben vannak, és máshogy tekintenek azokra a felnőttekre, akik valamilyen formában nyálat cserélnek, mint azokra, akik nem.


Egy frissen megjelent tanulmány vizsgálatai bebizonyították, hogy a kisbabák nagyon fiatalon érteni kezdik a nyálcsere dinamikáját. Tisztában vannak vele, hogy az olyan emberek, akik csókolóznak, vagy megosztják egymással az ételüket, azok szoros viszonyt ápolnak.

A kutatócsoport arra volt különösen kíváncsi, hogy a kicsik vajon ösztönösen megkülönbözetik-e az emberi kapcsolatokat. Ennek kiderítésre több kiskorún végeztek játékos vizsgálatotokat.

Egy baba \u00e9s az anyuk\u00e1ja \u00fclnek a f\u00f6ld\u00f6n

Fotó: Unsplash/Katie Emslie

Több mint száz négy- és hatéves kisgyereknek olyan rajzfilmeket mutattak, amelyekben emberek valamilyen formában kölcsönhatásba léptek. A kísérlet végére az alanyok egyszerűen le tudták vonni azt a következtetést, hogy az azonos étel megnyalása családon belül fordul elő, míg a közös játékhasználat és az étel felosztása inkább baráti jellegű cselekvés — írta a ScienceAlert.

A második szinten fiatal babáknak játszottak el különböző jelenetsorokat. Mivel a csecsemők nem tudják olyan egyszerűen kifejezni magukat, így egy korábbi — majmokon végzett — gyakorlatot alkalmaztak a szűréshez. Két nő játszott el külön jelenetsort egy kék színű bábbal. Az egyik hölgy egy narancshéjba harapott bele, majd megkóstoltatta a játékkal is, ezek után pedig újra a szájába vette a gyümölcsöt. A másik lány csupán egy labdát passzolgatott a figurával.

Egy baba figyel az \u00e1gyb\u00f3l

Fotó: Unsplash/Michal Bar Haim

Felnőtt fejjel egyértelműen az első interakciót tartjuk közelebbi kapcsolatnak, ezzel pedig a babák is így vannak. Az alanyok mellé odaültették a két nőt, hogy együtt nézzenek meg egy rövid klippet, amiben a báb sír. A gyerekeknél azt kísérték figyelemmel, hogy a szomorú karakter láttán melyik személyre pillantanak először segítségkérés gyanánt. Végül többen is azonnal arra a hölgyre néztek, akivel közelebbi viszonyban érezték a bábut.

Ez a kísérlet azt bizonyítja, hogy a csecsemők nem csak az emberek tulajdonságait figyelik, hanem a köztük lévő kapcsolatot is. A továbbiakban ez a tanulmány segíthet azoknak az embereknek, akik nehezebben alakítanak ki szoros kötelékeket másokkal.