babos timea teniszezo

Mennyire motiválja a pénz Babos Tímeát a sportban?

Babos Tímea, hazánk legsikeresebb teniszezője komoly díjazású tornákat nyert már komoly szponzorokkal rendelkezik, most egy interjúban a saját és a teniszvilág pénzügyeiről beszélt.


Babos Tímea a magyar tenisztörténelem legmagasabb pénzdíját elérő sportoló tudatosan építi a brandjét, ingatlanban és tőzsdei kereskedésben is érdekelt. A napokban adott interjújában kérdezték őt szponzorokról, Instagramon futó reklámjairól, az edzői bérekről és a teniszvilág pénzügyeiről is.

A szponzorok az élsport velejárói, Timinek is vannak, ám koránt sem ezt tartja a fő iránynak saját karrierében. Ahogy ő is fogalmazott, nem tartja magát megélhetési celebnek. Azokat az együttműködéseket helyezi előtérbe, ahol egyenrangú partnerként kezelik támogatójával.

babos time kedvenc targyai

Babos Tímea és a kedvenc tárgyai

Fotó: Hamu és Gyémánt/Galgóczi Németh Kristóf


Közösségi oldalán többször is megjelennek szponzorált tartalmak, ezekről így vélekedik:

„Egy-egy posztra nem szerződöm, továbbá a barter sem az én műfajom. Jobban szeretem, ha egy brandet összekapcsolnak a nevemmel, és ehhez nyilván idő, türelem és kreativitás kell. Tudatosan építjük a Babos Timi brandet, amelyhez hozzátartozik, hogy a social media posztok mellé ajánlunk valami olyat, ami pénzért nem megvehető, így teremtve további értéket a partneri kapcsolatban. A posztok pár százezer forintos nagyságrendűek, ami szerintem abszolút középkategória."

A világhírű teniszező azt is megosztotta, hogy szeret több lábon állni. Több befektetésével és saját vállalkozásával igyekszik bebiztosítani az anyagi biztonságot magának.

„Vannak befektetési tanácsadóim, akik szívvel-lélekkel kezelik a megkeresett pénzem. Ingatlanban és részvényekben is érdekelt vagyok, a nővéremmel és a férjével közösen pedig van egy cégünk, amely lakásfelújításokkal foglalkozik."

Konkrét számokat is megtudhattunk: évi 150 ezer eurót fizetett az edzőjének, a 8,2 millió dolláros keresetének kevesebb mint 40 százaléka maradt az övé.

"A teniszezők keresete nyilvános, de a kiadásoké már nem. Az év elején nagyjából 120 millió forintot kell eltennem edzői bérekre, utazásra, szállásra, és a járulékos költségekről még nem is beszéltünk. Kiadás a rehabilitáció, a kellékek, a megfelelő táplálkozás, a csapat további tagjainak bére, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az adót általában az adott országban azonnal levonják: van, ahol magasabb az adókulcs, mint itthon, és akadnak olyan különleges helyek is, ahol lépcsőzetes adózás van, viszont csak 10-15 százalékkal csökken a kézhez kapott pénzdíj. Egyes országokban könyvelőt is fizetnem kell, hiszen csak ő tudja elkészíteni az adóbevallásomat. A keresett pénzdíjam kevesebb mint 40 százaléka marad a zsebemben."

– mondta Babos a keresetéről.