Az első barlangvéseteket lehet, hogy nem is emberek készítették?

Az első barlangvéseteket lehet, hogy nem is emberek készítették?

Egy nemrégiben közzétett vizsgálat szerint egy francia barlangban találtak rá a legrégebbi, 57 ezer éves falvésetekre. Azonban a műalkotások mögött nem az értelmes emberek, hanem a neandervölgyiek állnak.


A kutatók az érdekes művekre az észak-közép-franciaországi Centre-Val de Loire-völgyben található La Roche-Cotardban lettek figyelmesek – írja az IFLScience.

A szakemberek szerint a barlang a helyi ősemberek egyik legfontosabb törzshelye volt, ám egészen a 19. századig – főleg a jeges üledékek miatt – rejtve volt a kíváncsi szemek elől.

A barlang falain egyébként számos különböző ujjlenyomat látható, némelyik kör alakú, mások hullámos formájúak.

A franciaországi Tours-i Egyetem tudósai egy speciális technika segítségével kimutatták, hogy ezek a lenyomatok valószínűleg 57 ezer évesek. Egyértelmű, hogy nem a Homo sapiensek készítették, hiszen ők ekkor még nem is léteztek.

A barlangban számos kőeszköz is található, ez pedig arra enged következtetni, hogy rendszeresen látogatta az egykori közösség. A szakemberek egyéb hasonló alkotásokra hivatkozva biztosak abban, hogy a szóban forgó vésetek komoly jelentéssel bírnak, nemcsak céltalan firkák.

Fontos megjegyezni, hogy nem ezek a legősibb műalkotások, hiszen a dél-spanyolországi Cueva de Ardalesben olyan festett barlangi cseppkövek gyűjteménye található, amelyekről úgy vélik, hogy akár 65 000 évvel ezelőtt készülhettek.