Rám-szakadek a magyarországi Dobogókő és Dömös közelében

Lezárják a népszerű belföldi kirándulóhelyet, mert életveszélyes

Ideiglenesen lezárják a Rám-szakadék területét a néhány nappal ezelőtti sziklaomlás miatt.


A lezárás mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. geológiai és statikai vizsgálatot végeztet el a Rám-szakadékon, írja a Roadster.

A vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy természeti adottságai miatt a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautak egyike. A területen kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, így a Rám- szakadékot – ahogy a Pilisi Parkerdő eddig is jelezte – mindenki saját felelősségére látogathatja.

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságát is negatívan befolyásolja. Éppen ezért a néhány nappal ezelőtti, személyi sérüléssel nem járó sziklaomlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen teljes egészében lezárja, írja a lap.

„Felhívjuk a kirándulók, erdőlátogatók figyelmét, hogy a lezárást saját biztonságuk és a balesetek megelőzése érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül és újabb tájékoztatásig ne lépjenek a Rám-szakadék területére!”

– olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében.

Az, hogy a Rám-szakadék mikor lesz újra látogatható, valamint mi lesz a további turisztikai jövője, a Parkerdő szakértői vizsgálatra alapozott intézkedési tervben fogja meghatározni, addig pedig minden erdőlátogató türelmét kérik.

A Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható.

Nyitókép: Shutterstock