Capri kikötője

6 varázslatos olasz sziget, ahová érdemes tavasszal elszökni

Az olasz szigeteken tavasszal a legideálisabb: a hőmérséklet a kellemes 20 fok körül mozog, a tájak virágba borulnak, és a nyári tömegek még távol tartják magukat.


Van egy pár nagyobb, jól ismert sziget, mint Szicília és Szardínia, de az ország hosszú földközi-tengeri partvidékét végtelen számú kisebb gyöngyszem is tarkítja. Összegyűjtöttük Olaszország legszebb kis szigetparadicsomait, ahová idén húsvétkor érdemes elmenekülnöd egy időre.

​1. Capri, a nagybetűs élet színtere

Nem véletlenül járnak Caprira a világ hírességei − ugyanazért, amiért a római császárok is kedvelték a Sorrento partjainál fekvő kis szigetet. A Nápolyi-öböl idillje a lehetetlenül kék tengerből kiemelkedő meredek szikláktól a bougainvilleával borított elegáns házakig, a tökéletesen ápolt kertekig és az exkluzív éttermekig a nagyvilági élet mintaképei. Nápolyból akár egy egynapos kirándulás keretében, kompjárattal is meglátogathatod Caprit.

2. Ischia szigete mindig menedéket kínál

Ischia szigete

Fotó: Shutterstock

A Nápolyi-öböl legnagyobb szigete, a vulkanikus eredetű kiemelkedés mikrokozmosza annak, amit Olaszország a legjobban tud: nyugodt strandok, egészséges ételek és laza hozzáállás. Rengeteg a látnivaló, de mindenképpen szán időt Ischia termálfürdőinek meglátogatására, hogy megtapasztalhasd a teljes kikapcsolódást.

​3. Salento paradicsomi strandjairól és eldugott városkáiról híres

Pasztellszínű házaival és napsütötte, szűk utcáival csoda, hogy Procida még mindig a Nápolyi-öböl egyik legjobban őrzött titka. Augusztusban általában hemzseg a látogatóktól, az év többi részében azonban a helyiek foglalják el a kis szigetet. Bár a strandok hiányoznak, rengeteg bár és étterem található, különösen Marina Grande fő kikötője körül.

​4. A Vulcano szigetcsoport pezseg a vulkáni tevékenységtől

Lipari szigetei a Vulcanor\u00f3l fot\u00f3zva

Fotó: Shutterstock

A Vulcano nevű sziget egy még mindig aktív vulkánnak ad otthont, és érdemes egynapos kirándulást tenni, hogy meleg iszapfürdőjében fürdőzzünk. Lipari, a sziget legtöbb lakosának otthona, az ókor kincseinek tárháza, a régészeti múzeumtól a 16. századi lipari katedrálisig. Stromboli pedig egykor a Dolce & Gabbana tervezők nyaralóhelye volt.

​5. Egadi- vagy Aegadi-szigetek, a tökéletes kikapcsoláshoz

A Szicília partjainál található másik szigetlánc, az Egadi- vagy Aegadi-szigetek három kis vulkanikus szigetcsoportot alkotnak. Egytől egyik mind a lassú élet mintapéldányai; itt nincs más dolgod, mint pihenni és kikapcsolódni, miközben helyi tésztát lakmározol, vörösbort kortyolgatsz, és a saját homokos öblödben terpeszkedsz.

​6. Pelagie-szigetek, az óceáni meneküléshez

Lampedusa szigete

Fotó: Shutterstock

A görög „tenger" szóból származó Pelagie-szigetek − amelyek Tunézia és Málta között találhatók − elszakadnak Olaszország többi részétől: hajóval vagy repülővel Lampedusa repülőterén keresztül közelíthetőek meg. Ennek ellenére az ország legjobb strandjainak egyikével büszkélkedhetnek, a Lampedusa Isola dei Coniglival, vagyis a Nyulak szigetével. A szigetek adnak otthont a veszélyeztetett homoki teknősöknek is.

Nyitókép: Shutterstock