calabria falu szikla tengerpart

Ebben a tíz olasz faluban fizetnek azért, hogy ott éljünk

Melyikünk ne álmodozott volna arról, hogy veszünk egy apró faluban egy házikót, és tiszta lappal indulva éljük a dolce vitát? Ezekben az olasz falvakban pedig még fizetnek is, ha odaköltözünk – és ez nem álom!


A calabria régió a tervek szerint közel 28 ezer eurót, vagyis nagyjából tízmillió forintot ajánl fel azoknak, akik hajlandóak letelepedni az ottani kihalt falvakban. Feltételei a beköltözésnek, hogy negyven éven alulinak legyünk, és 90 napon belül odaköltözzünk.

Gianluca Gallo, Calabria regionális tanácsosa a elmondta, hogy a kifizetések havi 800 és 1000 euró között mozognának (nagyjából 300 és 350 ezer forint között) két-három évig. Alternatívaként egyszeri finanszírozás is járhat, ha egy új kereskedelmi tevékenység beindítására kellene nagyobb összeg – legyen az panzió, étterem, bár, vidéki gazdaság vagy bolt.

A továbbiakban pedig bemutatjuk azokat a falukat, amik új lakosaikra várnak.

Civita

brown brick pathway between brown concrete buildings during daytime


Fotó: Unsplash/Gabriella Clare Marino

Itt még az olaszul beszélőknek is nehézkes lehet a társalgás a helyiek különleges dialektusa miatt. A települést az 1400-as években albánok alapították. Kezdetben főleg rablók és banditák éltek itt, mostanra pedig egy hegyoldalban magasodó 1000 fős falucskaként adja vissza maradéktalanul az olasz hangulatot. Keskeny utcákban járhatjuk be a környéket az autentikus házak között, amiknek baljósan kinéző kéményeiről úgy tartják, elűzik a gonoszt.

Samo és Precacore

Precacore

Fotó: Shutterstock

A két kis falucskában megállt az idő. Reggelente a friss sajt illatára ébredhetünk, amit a helyi asszonyok mind a mai napig cipelnek a fejükön a többi élelemmel, miután elhagyták régies paraszt kőházaikat.

Samo egyik főlátnivalója a szellemvárosa, Precacore. A helyi lakosok kivonultak onnan, miután több egymást követő földrengés megzavarta a nyugalmukat, viszont az utóbbi időben visszatértek felfedezni a turisták, és a régen itt élő családok leszármazottai is visszatértek letelepedni.

Aieta

Aieta

Fotó: Shutterstock

Apró, de annál elegánsabb. A vörös cseréptetős lakások egy fenséges, panorámás loggiával rendelkező erődítmény lábánál csoportosulnak. A reneszánsz település erdőjét sasok és farkasok lakják, valamint számos túraútvonalat bejárva csodálhatjuk meg az ottani élővilágot.

Bova

Az elnevezés az olasz „marha" szóból származik, ugyanis a legendák szerint egy örmény hercegnő alapította abban a domboldalba, ahol tehenek legeltek. Az olasz csizma csúcsában fantasztikus kilátás nyílik a tengerpartra, az utcákat kőházak, felcicomázott porták díszítik. És a középpontban egy hatalmas kastély romjai fedezhetőek fel. Látványos karneváljairól, népzenei fesztiváljairól és húsvéti ünnepségeiről népszerű ez a hely, ahol napjainkig minden nap friss kecsketejet árulnak a helyiek.

Gaccuri

A dombtetőn álló vár hajdanán még a kalózok elleni védekezésre szolgált, ma viszont csodálatos, kőből épült lakóházakkal, kilátókkal és labirintusos utcákkal van tele ez az aranyos kis település.

A dombok között olajfák magasodnak, amikből prémium minőségű olajat gyártanak. A turizmus fellendítése érdekében pedig az erőd egyes részeit dizájnos üdülőhelyekké alakították át.

Albidona

Albidona

Fotó: Shutterstock

850 méteres magasságban helyezkedik el, csodálatos strandja, varázslatos fenyőerdője és egy szép tornya is van. A helyiek tíz percnyi utazással elugorhatnak strandolni, vagy pedig saját erdőjükbe bevonulhatnak élvezni a csöndet és a természetet.

Sant'Agata del Bianco

szikl\u00e1knak csap\u00f3d\u00f3 hull\u00e1mok Sant'Agata del Bianco-n

Fotó: Unsplash/Tom Winckels

A falu macskaköves sikátorait az utóbbi időben felújították, a helyi tanösvény pedig sziklás talajba vájt régi kutak hálózatán vezet végig, amelyekből egykoron bort készítettek. Múzeumaiban sorra tekinthetjük végig a görög és bizánci időkből származó történelmi emlékeket és festményeket.

Santa Severina

Santa Severina

Fotó: Shutterstock

A település gazdagabb lakói a domb tetején élnek fényűző villáikban, míg a hétköznapibb emberek a hegyoldalba vájt lakásaikban hajtják álomra fejüket.

Santa Severina a narancsairól ismert, amiket helyben termesztenek. Calabria büszkeségei, köszönhetően a termékeny talajnak és a helyiek kivételes táplálkozási szokásainak. A faluban termesztett narancsok számos olasz étteremben és gyümölcskiállításon is megtalálhatóak.

San Donato di Ninea

San Donato di Ninea

Fotó: Shutterstock

Ez a bájos falu a calabriai Pollino Nemzeti Park legmélyebb részén fekszik. Számos vadonélő állat és növény tekinthető meg, hiszen a település környéke javarészt érintetlen maradt, mindemellett pedig a dombokra épült lakóhelyekről két tengerre is csodálatos kilátás nyílik: a Jón-, és a Tirrén-tengerre.