A 10 legnépszerűbb úti cél 2022-ben a Lonely Planet szerint

mauritius
Fotó: Shutterstock

Már mindegyikünkben ég az utazás vágya, jövőre várhatóan az ideinél jóval többen merészkednek már messzebbre. Lássuk a Lonely Planet jóslatait, melyik lesz turistaszempontból a legnépszerűbb 10 ország 2022-ben!

Tony és Maureen Wheeler 1973-ban még nem tudták, mivé növi ki magát Across Asia on the Cheap című útikönyvük. Ebből a röpke vállalkozásból napjainkra a világ egyik legnagyobb utazási márkája született meg, a Lonely Planet. A koronavírus-járványt követően a világ nagy része lassan újra megnyílik, sokunk fejében pedig ott van már az utazás gondolata. A Lonely Planet minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó trendriportját, lássuk, mit jósolnak, mik lesznek 2022 legnépszerűbb úti céljai!

10.  Egyiptom

Fotó: Dmitrii Zhodzishskii!Unsplash

Ez az ország ad otthont a világ hét csodája közül az egyiknek, a gízai piramisoknak, melyek mindig is az egyik legizgalmasabb turistalátványosságok lesznek, mind a mai napig számtalan még titkot és érdekességet rejtenek. Az újabb felfedezésekről és rekonstrukciókról nem is beszélve, például a csoport legrégebbi darabja, a képen is látható Dzsószer-piramis csak most nyílt meg újra a nagyközönség előtt.

9.   Malawi

Fotó: Shutterstock

Malawit gyakran beárnyékolják nagyobb testvérei, például Mozambik és Tanzánia. Viszont Afrika szívében, ott ahol nem jár annyi turista, ott van ez a kis oázis rengeteg látnivalóval. Itt található a Malawi-tó, a világ kilencedik legnagyobb tava, valamint az ottani szafarikon töredékáron tekintetünk meg elefántokat, páviánokat és sok más állatot őshonos élőhelyükön.

8.   Nepál

Fotó: Unsplash/Manuel Meurisse

Szinte lehetetlen úgy Nepálról beszélni, hogy ne említsük meg a Mount Everestet. Az ország viszont jóval többet kínál ennél a hegynél. Az odalátogató utazók megtekinthetik a magas sivatagot, ahol helyiek otthonában szállásolják el őket, hogy testközelből ismerjék meg a kultúrájukat, szokásaikat, és megízlelhessék, mit esznek a nepáli családok.

7.   Omán

Fotó: Unsplash/Ruben Hanssen

A fjordokkal kapcsolatban elsőre mindenki Norvégiára gondol, nem pedig a sivatagjairól híres Ománra, pedig itt is láthatunk fjordokat! Az ománi Musandamban a Hormuzi-szorossal határos hegyek elérik a 2000 méteres magasságot is. A jeges hegyeken túl ne hagyjuk ki az Üres negyedet, azaz a sivatagot, ahol Omán összeér Jemennel, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, így különös módon egyszerre három országban lehetünk.

6.   Anguilla

Fotó: Shutterstock

Technikailag Anguilla nem egy külön ország, hanem Nagy-Britannia tengerentúli területe. A Kis-Antillák csoport kis szigete jóval ismeretlenebb nagyobb társainál, de ugyanazt tudja: trópusi időjárás, púderhomokos strand a kék megannyi árnyalatában játszó tengerrel, ráadásul a brit kötődésnek köszönhetően a szolgáltatásokat európai igényekre szabták.

5.   Szlovénia

Fotó: Hostaphoto/Unsplash


A magyaroknak ugyan nem kell bemutatni ezt a szomszédos országot, a világ többi részének viszont Szlovénia még mindig egy ismeretlenebb célpont, kellemes átmenetet képezve a balkán és az alpesi vidékek közt, ráadásul a tengerpartja is gyönyörű.

4.   Belize

Fotó: Shutterstock

Ez a közép-amerikai ország csupa turisták számára vonzó tulajdonságot egyesít: egzotikus vadvilág, maja templomromok, trópusi klíma, csodálatosan kék víz és az ausztráliai Nagy-korallzátonyhoz hasonlóan gazdag vízalatti élővilág. Ne felejtsük el, hogy itt találjuk a Nagy Kék Lyuk nevű természeti képződményt is, mely egy óriási víznyelő és Jacques Cousteau fedezte fel.

3.   Mauritius

Fotó: Unsplash/Xavier Coiffic

Egy újabb trópusi úti cél! Mauritius nagyjából hétszáz mérföldre helyezkedik el Madagaszkártól. Békés helyi lakosságot, rengeteg golfpályát, vízisport-lehetőséget, hegyi túrákat találhatunk az UNESCO védelme alatt álló látnivalók közt ráadásul a sziget luxusszállodáiról híres, így biztos választás a kényelmet keresők számára.

2.   Norvégia

Photo by Unsplash/Simon Williams

multicolored village wallpaper

A második európai ország a listán, ráadásul Norvégia folyamatosan szerepel a világ legboldogabb országainak listáján. Mi a titkuk? ACNN az ország két királyi felségét, Haakon trónörököst és Mette-Marit koronahercegnőt kérdezte erről:

"Szeretünk kint lenni a természetben. Ha vasárnap egy norvég otthonban vagy, és nem mész el sétálni az erdőbe, az nem jó."

Bár Oslo nyüzsgő nagyváros, a városnézés után könnyen és gyorsan kijuthatunk a természetbe, hogy megtapasztaljuk a norvég vidék békéjét, keressük például Bøkeskogent, mely messze található Oslótól.

1.   Cook-szigetek

Fotó: Shutterstock

Ez a tizenöt szigetből álló csoport a Csendes-óceán déli részén található, Új-Zéland szabadon társult állama. A nagybetűs Paradicsomot találjuk itt: kevés ember, a türkiz ötven árnyalata, ideális terep búvárkodáshoz, strandoláshoz, horgászáshoz, ráadásul az Új-Zélandról ismert maori kultúra is számtalan felfedeznivalót rejt, például Te Vara Nui falu bennszülött maori közösségét is megismerhetjük.