bushfire australia

Ezt az ausztrál tüzet már legalább hatezer éve nem lehet eloltani

Egy ausztrál nemzeti parkban található egy érdekes tűz, aminek különlegessége, hogy nagyjából hatezer éve ég a föld alatt. Ez egy úgynevezett széntűz, ami sokkal inkább parázslik, mint lángol. Egyes kutatók szerint ez a jelenség régebben keletkezhetett, mint azt most sejteni lehet, eloltani pedig szinte lehetetlen.


Ha a kíváncsiskodók meglátogatják ezt a Burning Mountain névre keresztelt, egyébként biztonságosan megközelíthető helyet Sydney-től nem messze, akkor némi füstöt és fehér hamut, valamint kénes szagot tapasztalhatnak. Jelenleg körülbelül 30 méter mélyen ég a föld alatt, és évente nagyjából 1 métert halad dél felé. Kutatók szerint ez egy hozzávetőlegesen öt-tíz méter átmérőjű, gömb alakú képződmény,

ami eléri az 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet.

Ahova még nem ért el a hatása, ott egy gyönyörű eukaliptusz erdő van, és már ott is elkezdett újraépülni az ökoszisztéma, ahol már elhaladt. Ahol viszont most áll a tűz, ott abszolút semmi sem él, még fű sem.

A hely hagyományos őrzői szentnek tekintik a tüzet, egykor fegyverkészítésre és főzésre használták. Hiedelmük szerint egy özvegyasszony gyászoló könnyei gyújtották meg a szenet, mások szerint pedig maga a „Gonosz” zárt be egy harcost a hegy alá.


Ki vagy mi gyújtotta meg a lángot?

Érdekes módon a tudomány nem tudja megmondani, hogy pontosan mi miatt is keletkezett ez a jelenség. 1828-ban dokumentálták az első észlelését. Mérések alapján megállapították, hogy eddig hat és fél kilométert tett meg a tűz, vagyis nagyjából hatezer évvel ezelőtt alakult ki, viszont többek szerint annál sokkal régebben. A legvalószínűbb elmélet, hogy természetes úton jött létre.

"Lehetett erdőtűz is, amely egy villámcsapásból eredt, és meggyújtott egy kitüremkedést. Vagy lehetett öngyulladás”

magyarázta az egyik szakértő.

Eloltásához több tonna vízre és folyékony nitrogénre lenne szükség, de még ezek felhasználása után is kétséges, hogy sikerrel zárulna-e a művelet. Önerejéből — a kutatók elmondása szerint — akár további évezredekig is elélhet.

Nyitókép: Matt Palmer/Unsplash