chateau de groussay, franciaorszag

Versailles izgalmasabb és különlegesebb kistestvére ez a francia kastély

Kevesebb a pompa de több az érdekesség ebben az eldugott francia kastélyban, a Château de Groussay-ban, mely tökéletes kirándulóhely Párizsból indulva.Mindössze 15 perc: ennyit kell autóznunk Párizsból a magával ragadó, Montfort-l’Amaury nevű településig, ahol a Versailles-hoz képest kis ékszerdoboznak tetsző, ám nem kevésbé érdekes Château de Groussay fekszik. A kastélyt 1815-ben építették De Charest hercegnőjének (aki a XVI. Lajos és Mária Antónia gyerekeit nevelő márkiné lánya volt), 1930-ban azonban új tulajdonoshoz került, s kertjét angol–kínai stílusúvá alakították, illetve mutatós pavilonokat és még egy mini színházat is létesítettek benne.

A főépület egyik érdekessége, hogy könyvtára inspirálta Cecil Beatont a My Fair Lady könyvtárszobájának megtervezésében, a falain pedig még látszanak azon festmények helyei, amelyeket az aktuális előtti tulaj eladogatott.

Minden hétvégén 11 és 19 óra között látogatható, illetve időnként előadásokat is tartanak az igazi kuriózumnak számító kerti színházban.