Egy anyuka fogja a babája kezét

Kutatók állításai szerint​ a pénz megváltoztatja a csecsemők agyi aktivitását

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során a kutatók azt állapították meg, hogy a kisbabák bizonyos szinten értelmezni tudják a pénz értékét. Ha anyukájuk valamennyi plusz jövedelemhez jut, akkor mérhetően nagyobb agyi aktivitás mutatható ki náluk. A kísérlettől azt remélik, hogy a jövőben több szegénységben élő, kisgyermekes család juthat anyagi támogatáshoz.


A tanulmány során azt vizsgálták, hogy a szegénység csökkentése hogyan hat a kisbabák fejlődésére. Ehhez nagyjából ezer, alacsony jövedelemmel rendelkező anyát és gyermekét akarták megvizsgálni, viszont a világjárvány miatt csupán 435 család járult hozzá a személyes vizsgálatokhoz és mérésekhez.

A kisebb adathalmazból is tökéletesen le tudták szűrni az eredményeket, melyek szerint az alacsony jövedelmű családok anyagi támogatása közvetlenül megváltoztathatja a csecsemők agyi aktivitását. A tesztek során azoknál a babáknál, akiknek anyukájuk magasabb összeget kapott kézhez, sokkal nagyobb agyi aktivitást tudtak mérni.

„Sok éve tudjuk, hogy a szegénységben élő gyermekeknél fennáll a kockázata az alacsonyabb iskolai teljesítménynek, a kisebb jövedelemnek és a rosszabb egészségügyi állapotnak. Mostanáig azonban nem tudtuk megmondani, hogy a szegénység önmagában okoz-e különbségeket a gyermekek fejlődésében, vagy a szegénységben való felnövekedés egyszerűen más tényezőkkel jár együtt, amelyek ezeket a különbségeket okozzák"

—olvashattuk Kimberly Noble, idegkutató szavait a ScienceAlert cikkében.

Egy mosolyg\u00f3 kisbaba

Fotó: Unsplash/Filip Mroz

Néhány kisebb tanulmány a közelmúltban azt is megállapította, hogy a magas frekvenciájú agyi aktivitás gyakoribb a jómódban élő családok gyermekeinél. Ez nyelvi, kognitív és szociális-érzelmi eredményekkel is összefügg.

A tanulmány szerzői azt remélik, hogy kísérleteikkel a jövőben jobb szakpolitikát tudnak kiharcolni a szegénység elleni küzdelemben. Céljuk, hogy az anyagi segítségekkel foglalkozó ügyek középpontjába a gyermekek fejlődését állítsák, és miattuk döntsenek az esetleges adományok és juttatások mértékéről.