Korall

Egy felfedezés a csendes-óceáni üledékben új korszakot jelezhet​

Hivatalosan a holocén geológiai korszakban élünk, amely 11 700 évvel ezelőtt kezdődött. Ez idő alatt az ember és a folyamatosan fejlődő technológia miatt a Föld minden eddiginél drasztikusabb változásokon megy át. Egy kutatócsoport vizsgálatai egy teljesen új korszak kezdetére mutatnak rá.


A szakértők antropocénnek nevezik azt a korszakot, amiben az emberiség tevékenysége jelentős hatást kezdett gyakorolni a Föld geológiájára és ökoszisztémáira. Ennek hozzávetőleges kezdetére számos dátumot megjelöltek már. Néhányan az ipari forradalom térhódítására datálják, mások pedig akkora, amikor a szén-dioxid-kibocsátás minden korábbinál kiemelkedőbb lett.

Egy kutatócsoport a pontos időpont meghatározásához a Csendes-óceán északnyugati részén található tengeri üledékekben és korallokban felfedezett radioaktív anyagokat használták fel. Ezek az anyagok a környéken az 1950-es években végzett atomkísérletek során szabadultak el. A mérések alapján 1954-re tennék az antropocén hivatalos kezdetét.

„A feladatunk az volt, hogy egyértelmű jeleket találjunk az 1950-es évekből származó radioaktív sugárzásra egészen 1963-ig, amikor a teszteléseket nagyrészt leállították. Magmintákat vettünk az öböl területéről, és egyértelmű jelei vannak a kihullásból származó plutóniumnak”

—mondta Yusuke Yokoyama, földtudományokkal foglalkozó szakember.

A vízi minták gyűjtését az teszi bonyolulttá, hogy az áramlatok nagy távolságba hordták el a radioaktív anyagot. A fákhoz hasonlóan a korallok is rendelkeznek különálló évgyűrűkkel, amelyek a növekedés meghatározott éveihez kapcsolódnak, az információgyűjtés viszont sokkal nehezebb az esetükben. Az elemzésekhez különböző kémiai módszereket vettek igénybe.

Ez a munka nem csak azért fontos, hogy a geológiai korszakok pontos meghatározást kapjanak, hanem azért is, mert ez a módszer számos más tanulmányhoz segítséget nyújthat. Többek között az óceánokkal és az éghajlattal foglalkozó modellek tervezése is könnyebb lehet, valamint a múltbeli cunamik és más geológiai veszélyek feltárása is új úton indulhat el.

Nyitókép: Unsplash/David Clode

Forrás: ScienceAlert