Csókolózó pár

Ezért menti meg a csókolózás a házasságot

Szinte minden kapcsolatban eljön az a pont, amikor aktíva(bba)n kell dolgozni azért, hogy az működőképes maradjon.

Vanessa Marin amerikai szex-, család- és házasságterapeuta szerint sok hosszú távú kapcsolatban megjelenik az úgynevezett sörtereakció (Bristle Reaction), amikor a mézeshetek szakaszának pillangóhatása elröppen. Ez az az érzés, amikor a partnerünk odajön hozzánk, hogy megérintsen vagy megcsókoljon, és azt érezzük, mintha a testünkön sörték állnának fel erre válaszul, magyarázza Marin.

„Hasonló ahhoz az érzéshez, amikor egy idegen behatol a személyes teredbe, csakhogy te arra a személyre reagálsz, akit a világon a legjobban szeretsz és akiben a legjobban megbízol.”

Mindezek alapján nem arról van szó, hogy nem vágyik az illető a szexre, csak éppen nem az adott pillanatban.

Marin szerint két fő oka van az említett reakciónak, és ezek sokkal gyakoribbak lehetnek, mint gondolnámk.

Az első ok, hogy nincs elég nem szexuális érintés.

„A hosszú távú kapcsolatban élő párok hajlamosak arra, hogy kevesebbet érintsék egymást, egészen addig a pontig, amikor már csak a szex előtti vagy alatti időszakban érnek igazán egymáshoz.”

Ennek eredményeképpen, amikor az érintést a szexszel tesszük egyenlővé, az agyunk kapcsolatot alakít ki. Idővel a párok „résen lesznek”, amikor valamelyik partner megérinti a másikat, mert a szexet tekintik a végcélnak. Sokszor pedig – mivel piszkos edények vannak a mosogatóban, szennyes a mosásban, iskolai ebédet kell készíteni és munkahelyi határidőket kell teljesíteni – a szex olyan lehet, mint egy maraton, amire nem edzettünk.

Marin szerint ráadásul a kapcsolatok előrehaladtával a szexuális kezdeményezés bonyolultnak kezd tűnni, és a párok hajlamosak ezt kerülőutakon megtenni. Odajön egy ölelésre vagy egy csókra, és azt érezzük, hogy elidőzik, remélve, hogy finoman áttérhet a interakció a szexre.

Ez a közvetett szexuális kezdeményezés, mely bármikor megtörténhet, de a párok különösen érzékenyek erre a kapcsolat egy-három éves korszakában. Ahogy az egyik partner elkezdi feltételezni a másik indítékait a fizikai érintés mögött, a kapcsolat veszélybe kerül, annak változatos alapja megkérdőjeleződik, ami utat nyit a kétségeknek és a neheztelésnek.

Marin szerint ennek nem feltétlenül kell így történnie.

„Sőt, ha le akarjátok győzni a sörtareakciót, akkor valójában többet kell egymáshoz érnetek”

– teszi hozzá.

Lehet, hogy ez pontosan úgy hangzik, mint amit nem akarunk csinálni, hiszen éppen ez az, ami a sörtereakciót okozza, de átképezhetjük az agyunkat arra, hogy felismerje, nem kell állandó ok-okozati kapcsolatnak lennie az érintés és a szex között.

Marin szerint a megoldás a mindennapi csókolózás, szex nélkül.

„A férjemmel, Xanderrel elkezdtünk minden este csókolózni (egy percig vagy kevesebb ideig), hogy így élvezzük a testi érintkezést, de anélkül, hogy ez szexhez vezetne

– mondja.

További kipróbálandó javaslatok Marin szerint többek között a masszírozás, ölelkezés és simogatás, a lényeg az, hogy legyen valamilyen érintés, amiről tudjuk, hogy elkülönül a szextől.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock