Diána hercegné

Egy padláson találták meg Diána legendás ruhadarabját, most elárverezik

Diána hercegné a 80-as évek elején rengeteg színes pulóvert viselt, azonban egy kiemelkedett a többi közül.


A feltűnő „fekete bárány" kötött pulóver idén ősszel kerül a Sotheby's aukciójára. A különleges ruhadarabot először 1981 júniusában viselte egy pólómeccsen, amelyen Károllyal vett részt. A piros pulóvert túlnyomórészt fehér báránymotívum borítja, de az elején van egy magányos fekete bárány, ami természetesen találgatásokra adott okot: vajon mit akar ezzel üzenni?

Ez a pulóver volt az első Sally Muir és Joanna Osborne által a Warm & Wonderful számára tervezett darab, Lady Di pulóveres megjelenése után pedig a márka rendkívül népszerű lett, és olyan nagy neveket is magához vonzott, mint Andy Warhol vagy David Bowie – írja a RobbReport.

Néhány héttel azután, hogy a hercegné viselte a pulóvert, a társalapítók hivatalos levelet kaptak a Buckingham-palotától, amelyben közölték, hogy megsérült Diána „hőn szeretett birkapulóvere", és vagy javításra, vagy cserére lenne szüksége. A duó újat kötött a néhai hercegnőnek, az eredeti pedig évtizedekre eltűnt.

Tavaly márciusban a tervező duó egy régi mintát keresett a padláson, amikor egy kis dobozban rábukkantak az első példányra.

Egy pamut ágytakaró mellé rejtve ott volt Diána eredeti, 1981-es vörös birkapulóvere. Most, majdnem négy évtizeddel később, ez az egyedi darab készen áll arra, hogy egy szerencsés gyűjtő kezébe kerüljön

− írta Muri és Osborne a közleményükben.

Getty Images

A Warm & Wonderful 1994-ben leállította a pulóver gyártását, de később, 2020-ban újra megjelent a dizájn a Rowing Blazers és Jack Carlson együttműködése révén. Ugyanebben az évben Emma Corrin színésznő is viselte a pulcsi másolatát A korona című Netflix-sorozat negyedik évadában. Eredeti azonban csak egy van, és a közelgő árverésen várhatóan 50 ezer és 80 ezer dollár (17 millió és 27 millió forint) közötti összegért kell majd el.

Ez a kivételes, aprólékosan megőrzött ruhadarab Diána hercegné kecsességét, báját és divathoz való éles szemét is magában hordozza

− tette hozzá Cynthia Houlton, a Sotheby's divat és kiegészítőkért felelős vezetője.

A pulóver azonban egykor éles vitát váltott ki a divatkritikusok és a nyilvánosság körében. Egyesek úgy vélték, hogy magát a magányos fekete bárányhoz hasonlította, mivel ő is különc volt a királyi udvarban. Mások szerint a minta a brit mezőgazdaság és az angol vidék iránti tiszteletadás lehetett. De akadtak olyanok is, akik szelíd, ártatlan bárányok és Diána kedves, empatikus viselkedése között húztak párhuzamot.

Di pulóvere vezeti majd Sotheby's Fashion Icons eladási árverését szeptemberben. Az online licit augusztus 31-én indul és szeptember 14-én zárul le. Ha valaki nem hajlandó ekkora összeget áldozni az eredetire, a Warm & Wonderfulnál 295 dollárért (100 ezer forint) megvásárolhatja a kortárs változatot.