Két dinoszaurusz viszálya

Véres belharcok bizonyítékaira bukkantak a paleontológusok​

A triceratopszot egyedi, háromszarvú koponyája megkülönbözteti más fajoktól, ellenben a régészek nem igazán biztosak abban, mire is használhatta fodros fejformáját. Egy új kutatás során véres, fajon belüli harcok nyomaira bukkantak egy leleten, mely választ adhat az ősi kérdésre.

A korábbi években felfedezett triceratopsz-csontvázak jellemző tulajdonsága, hogy a nagy fodraik gyakran szúrásokkal és törésekkel vannak tele. Ez arra engedi következtetni a szakértőket, hogy a példányok talán azzal védekeztek más fajok ellen, de lehet, hogy saját társaikkal szemben is alkalmazták természetes fegyverüket.

Ezek szerint a szarvakat egyfajta lándzsaként, a fodrokat pedig jellegzetes pajzsként használhatták, más elméletek szerint viszont a felgyűrődött, taréjszerű megjelenésük szimplán az öregedésükkel járt együtt, vagy az ellenkező nemnek imponáltak kinézetükkel a hímek párosodás céljából.

Egy 2014-ben felfedezett lelet — melyet Big Johnnak neveztek el — teljesen új megvilágításba helyezi az eddigi elképzeléseket, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a példányt hátulról támadhatta meg egy fajtársa, szóval a taréj lehet, hogy a váratlanul érkező támadások miatt alakult ki védekezésként a fejlődésük során. Az eddig tanulmányozott harci technikák egyike sem illett a szóban forgó triceratopszon ejtett sebekre.

„Valószínűnek tűnik, hogy a sebet ehelyett Big John hátuljáról ejtették, amelynek során a rivális szarva áthatolt a fodron, majd a rostrum felé csúszott, így ez a sérülés kulcslyuk alakú lett"

— olvashatjuk a tanulmány szerzőjének szavait a ScienceAlert cikkében.

Egy triceratopsz ki\u00e1ll\u00edtott csontv\u00e1za

Fotó: Unsplash/K. Mitch Hodge

Úgy tűnik, hogy a hátsó párna megfelelt a céljának, ugyanis a dulakodás után még nagyjából fél évet élt az egyed. Sérülése viszont nagyon súlyos volt, hiszen a csontokon is jól láthatók a hónapokig elhúzódó gyógyulás nyomai.

A leletekből úgy tűnik, hogy a dinoszauruszok csontváza és regenerálódása hasonlított az emberire, ugyanis a csontszövet mindkét esetben porózus, valamint vérerekkel van behálózva, mely az új váz képződését segíti. Emellett a csontokban lévő gödröcskék szintén korábbi törések összeforradására utalnak.

A Big Johnon végzett tanulmány egyrészről az első bizonyíték lehet a dinoszauruszok korában is felbukkanó belső viszályokra fajtársak között, valamint a triceratopsz jellemzőinek és biológiájának is egy új nézőpontjára világít rá.

Nyitókép: Unsplash/Stephen Leonardi