Hamnøy nevű norvég halászfalu

Hol élnek a legtöbben egyedül a világban?

Egyes nemzeteknél szinte minden második háztartásban él egy egyedül élő személy.

Sok nemzetnél az egyedül élés olyannyira mindennapos, hogy semmi feltűnő nincs benne. Történelmi szempontból azonban figyelemre méltó, hogy mennyire új keletű jelenségről van szó. Kevesebb mint egy évszázaddal ezelőtt nagyon kevés ember élt egyedül világszerte (jellemzően az összes háztartás kevesebb mint 10 százaléka, és gyakran ennél jóval kevesebb).

Még mindig vannak olyan helyek, ahol ritka az egyedül élés, de ma már egyes nemzeteknél az összes háztartás közel fele egyszemélyes háztartás. Az egyedül élés növekvő jelentősége abban is megmutatkozik, hogy háttérbe szorított más típusú életformákat. Az Egyesült Államokban például több olyan háztartás van, amelyben egy személy él egyedül, mint ahány házas szülők és gyermekeik; és az USA az egyedül élés népszerűségét tekintve messze nem áll az élmezőnyben.

Mely országokban a legmagasabb az egyedül élők aránya?

Az egyedül élőkre vonatkozó globális adatok az Our World in Data (Világunk adatokban) című weboldalon, az egyedül élőkre vonatkozó részben találhatók. Az Egyszemélyes háztartások aránya 1960 és 2018 között fülre kattintva megtalálhatók az egyes nemzetekre vonatkozó konkrét százalékos arányok a legfrissebb rendelkezésre álló (2018-as vagy néha korábbi) adatokra vonatkozóan.

Az egyszemélyes háztartások legmagasabb, 40 százalékos vagy annál nagyobb arányával rendelkező nemzetek a következők:

 • 45,8 százalék Norvégia
 • 44,1 százalék Dánia
 • 43,0 százalék Finnország
 • 42,5 százalék Svédország
 • 41,7 százalék Németország
 • 40,3 százalék Észtország

Ez azt jelenti, hogy Norvégiában, ha véletlenszerűen kopogtatnánk be az ajtókon, szinte minden második alkalommal egy egyedül élő személy fogadna bennünket. Az összes említett helyen az esetek legalább 40 százalékában egyedül élő személyt találnánk.

Ezek mind skandináv nemzetek, kivéve Észtországot (balti ország) és Németországot. Izlandon, egy másik skandináv országban szintén magas, 31,0 százalék az egyszemélyes háztartások aránya.

A többi nemzet, ahol a háztartások több mint 30 százaléka egyszemélyes háztartás: Hollandia, Svájc, Litvánia, Ausztria, Franciaország, Lettország, Belgium, Japán, Liechtenstein, Luxemburg, Bulgária, Magyarország, Olaszország és Sint Maarten (holland rész) (a legmagasabb százalékkal kezdve).

Mely országokban a legalacsonyabb az egyedül élők aránya?

Az a nemzet, ahol a legkevésbé valószínű, hogy az emberek egyedül élnek, Afganisztán, itt az összes háztartás mindössze 0,2 százaléka egyszemélyes háztartás. Pakisztánban a háztartásoknak mindössze 1,1 százaléka egyszemélyes háztartás, Irakban pedig mindössze 1,2 százalék (de a legfrissebb adatok nem túl frissek, 1997-ből származnak).

További országok, ahol a háztartások kevesebb mint 5 százaléka egyszemélyes háztartás, a következők (a legkisebb arányokkal kezdve): Banglades, Jemen, Tádzsikisztán, Niger, Mali, Kambodzsa, Palesztina, Sierra Leone, Guatemala, Dél-Szudán, Jordánia, Guinea, Nicaragua, a Comore-szigetek és a Fülöp-szigetek.

Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában körülbelül minden negyedik és minden harmadik háztartás egyszemélyes háztartás. Dél-Afrikában és Dél-Koreában hasonló az arány. (Az adatok itt is 2018-as vagy néha korábbi adatok).

 • 29,9 százalék Egyesült Királyság
 • 28,0 százalék USA
 • 27,6 százalék Kanada
 • 26,8 százalék Dél-Afrika
 • 25,0 százalék Ausztrália
 • 23,9 százalék Dél-Korea

Az egyedül élők jóval ritkábban élnek más országokban, mint például:

 • 10,0 százalék Mexikó
 • 8,6 százalék Kína
 • 7,7 százalék India

Az egyedül élés pszichológiája és gazdaságtana

Bizonyos pszichológiai, kulturális és gazdasági tényezők segítenek megérteni, hogy miért olyan eltérő az egyedül élők aránya a különböző nemzetek között. Ezek közé tartozik például, hogy lehetséges-e egyedül élni (a gazdagabb nemzetekben több ember engedheti meg magának), és hogy kívánatos-e egyedül élni (ahol a családi kötelékeket nagyobbra értékelik, ott többen élnek családdal, még akkor is, ha megengedhetik maguknak, hogy egyedül éljenek).

A nemzetek túlnyomó többségénél egy tendencia nyilvánvaló: az egyedül élők aránya növekszik. Sok dolognak meg kell változnia ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez a növekvő demográfiai csoporthoz, a gyakorlati kérdésektől kezdve a pszichológiai tényezőkig, mint például az egyedül élők sebezhetőségének és erősségeinek megértése.

(Psychology Today)

Nyitókép: Unsplash