Ekler Luca a 2021-es tokiói paralimpián

Saját világcsúcsát döntötte meg Ekler Luca távolugrásban a paralimpián

Biztonságinak szánta első kísérletét Ekler Luca, aki saját világcsúcsát kétszer megjavítva nyerte meg a T38-as kategóriában a távolugrást a tokiói paralimpián.

„Az első ugrásom után kicsit meglepődtem, mert biztonságinak szántam, és amikor kiírták a nevem mellé, hogy 5,60, arra gondoltam, hogy rendben, most akkor elkezdhetünk ugrani"

– értékelt a vegyes zónában a friss győztes. Hozzátette, alig lépett a deszkára, kicsit megzavarta, hogy tapsoltak neki, de utólag nézve, lehet, hogy ez feldobta.

Nagyon jó első ugrás volt, anyukámnak annak idején meg kellett ígérnem, hogy ne izguljon, elsőre érvényeset és biztonságit ugrok mindig. [...] Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna"

– fogalmazott.

Ekler arról is beszélt, hogy versenyzett már a paralimpián résztvevő ellenfelekkel, és úgy gondolta, ha a legjobbját hozza, senkitől nem kell tartania.

Belegondoltam, hogy itt vagyok és a legnagyobb álmom vált valóra Tokióban. Az utolsó ugrás előtt egyébként nagyon sokat várattak minket, és ezért nem is sikerült jól befejeznem, éreztem, hogy a lábaim kicsit lemerevedtek, de amikor odaálltam, tudtam, már mindegy, hogyan sikerül, paralimpiai bajnok vagyok. Persze szerettem volna mindent beleadni, és egy nagyon jó ugrással lezárni a sorozatot"

Ekler a saját 5,51-es eddigi rekordját az első ugrásával 5,60-ra, majd a harmadikkal 5,63-ra javította. Egyéni csúcsa 5,87 méter, amit az épek között ért el tavaly nyáron, így az nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé. A folytatást, a további javítások esélyét illetően úgy fogalmazott: azt érezte, hogy most is sokkal több volt benne.


„Kicsit sajnálom, hogy nem jött ki, de az edzőm (Szalma László) azt mondta, az egyik érvénytelen ugrásom hat méter körül lett volna. A cél adott, már csak meg kell csinálni. [...] Az otthoni versenyeken az 5,60-5,70 stabilan szokott menni. Azért más, ha ellenfelekkel ugrom, itt nem volt, aki tolt, akivel minden centiért meg kellett küzdeni. Ezért szeretek otthon az ép atlétákkal versenyezni, mert ösztönöznek, itt viszont magamat kell ösztönöznöm, most ennyire sikerült"

– mondta.

A TFSE 22 éves atlétája szombaton negyedik lett 100 méteren és pénteken még 400-on indul, melyen elsődleges célja okos futással bejutni a szombati fináléba.

(MTI)