Vénusz bolygó a naprendszerben

Mégis lehet élet a Vénuszon? – Új jeleket találtak

Egy új tanulmány szerint életet fedezhettek fel a Vénuszon egy áttöréssel, amely azt mutatja, hogy a bolygó felhői lakhatóbbak, mint azt korábban gondolták.


A Massachusetts Institute of Technology új tanulmánya megállapította, hogy a Vénusz felhőiben lévő ammónia semlegesítheti a kénsavat és ezáltal lakhatóbbá teheti a bolygót.

Az elmúlt években a Vénusz tűnt a legkevésbé élhető bolygónak, így szinte valószínűtlennek tűnt, hogy életet találjanak rajta. Főként azért is, mert a Vénusz az egyik legforróbb bolygó és ezzel az életfeltételei sem kiválóak.

2020-ban mégis jelentős felfedezést tettek egy olyan molekuláról, a foszfinról, amely életfolyamatok eredményeként képződik a Földön.

Az eredmények azonban heves vitát szültek főként azért, mert a tudósok, akik foszint találtak elismerték, hogy tévedhettek a mennyiségét illetően. Másodszor pedig azért, mert kétséges volt, hogy az életformák hogyan tudnak ellenállni a felhőkben lévő kénsavcseppekkel szemben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratában megjelent új tanulmány szerint azonban az ammónia jelenléte semlegesítheti a savat és ezáltal akár élet is lehet a bolygón.

A Massachusetts Institute of Technology tudósai úgy vélik, hogy az ammónia kémiai reakciók láncolatát válthatja ki, ami az élet lehetőségét eredményezheti.

Sara Seager, az MIT kutatásának társszerzője szerint élet létezik a Földön is savas környezetben, de ez semmiben sem hasonlít a Vénusz környezetéhez – írja a Mirror.

Nyitókép: Shutterstock