helen mirren

Életműdíjat kap Helen Mirren

Az angol királynő által is kitüntetett színésznő, Helen Mirren kapja idén a hollywoodi szakmai szervezet életműdíját a SAG Awardson.


Hatvan éve van a pályán Dame Helen Mirren, és ebből az alkalomból életműdíjjal tüntetik ki a SAG (Screen Actors Guild) Awards díjátadón. Ez a díj Hollywood egyik legnagyobb elismerésének számít, hiszen egy szakembereket összegyűjtő szakmai szervezet bocsájtja ki (ellentétben az utóbbi években sokat kritizált Golden Globe-okkal és Oscarokkal), mellyel nemcsak Mirren színészi teljesítményét, de humanitárius erőfeszítéseit is elismerik. A színésznő több alapítvánnyal is együtt dolgozik: Women for Women nemzetközi nőszervezettel a háborúk miatt szenvedő nőknek igyekeznek oktatást biztosítani, a Meels on Wheelsszel az éhezés ellen küzdenek, és még a dadogással küzdőknek segítséget nyújtó nonprofit vállalkozást is támogat.


"Dame Helen Mirren egyszerűen briliáns, ragyogó tehetség. Nagyon magasra tette a mércét minden színésznek, és szerepről szerepre ő maga is meghaladta a saját kiváló alakításait."

– mondta A dadusból ismert Fran Drescher, aki ma a díjat odaítélő SAG-AFTRA elnöki pozícióját tölti be.

Mirren tucatnyi díjat nyert már pályája során, köztük egy Oscar-, három Emmy-, egy Tony-díjat is. Az elismerést 2022 februárjában veheti majd át, és olyan nagy nevek listájához csatlakozik ezzel, mint Robert De Niro, Morgan Freeman, Lily Tomlin, Carol Burnett és Rita Moreno.

Mirren jelenleg jelenleg egy az egykori izraeli miniszterelnökről, Golda Meirről szóló életrajzi filmet forgat, legközelebb pedig a filmfesztiválokon már bemutatott, de a mozikban még nem látható The Duke című vígjátékban láthatjuk.


Nyitókép: Shutterstock