YZ Ceti b bolygó

​Ismétlődő rádiójelet észleltek egy bolygóról, ami az élet egyik jele lehet

Összefüggő rádiójelet észleltek egy idegen bolygóról, ami arra utal, hogy az nagyobb valószínűséggel lehet lakható.


A jel alapján a bolygónak saját mágneses mezeje van, ami a feltételezések szerint központi szerepet játszik az élet fenntartásában – írja az Independent.

A Földön a mágneses mezőnk segít megvédeni minket a Napból kilövellő nagy energiájú részecskéktől és plazmától. Így az idegen élet nagyban függ attól, hogy hasonló mező védi-e a bolygót.

A kutatók azonban eddig nehezen tudták megerősíteni, hogy a távoli sziklás bolygóknak van-e saját mágneses mezőjük, és ezért nehéz megmondani, hogy egy bolygó milyen valószínűséggel képes életet fenntartani.

Most az új jelölt − az YZ Ceti b, egy sziklás bolygó, amely egy körülbelül 12 fényévre lévő csillag körül kering − ismétlődő rádiójelet küldött, amely a csillagból érkezik, és úgy tűnik, hogy a bolygó hatására.

A rádióhullámok a jelek szerint akkor keletkeznek, amikor a csillag kölcsönhatásba lép a bolygó mágneses mezejével. Mivel közel vannak egymáshoz, az új jelölt ideális páros arra, hogy teszteljék, hogy ezek a mágneses mezők ilyen távolságban is észlelhetők-e.

A kutatók a hatást az északi fényhez hasonlónak írták le, amely a Földön akkor következik be, amikor a Napból származó nagy energiájú részecskék kölcsönhatásba lépnek bolygónk légkörével.

Tulajdonképpen a csillag sarki fényét látjuk. A bolygón is sarki fénynek kellene lennie, ha van saját légköre

− mondta Sebastian Pineda, a Coloradói Egyetem asztrofizikusa, a jelet észlelő kutatók egyike.

A potenciálisan lakható vagy életet hordozó világok keresése más naprendszerekben részben attól függ, hogy meg tudjuk-e határozni, hogy a kőzetalapú, Föld-szerű exobolygóknak valóban van-e mágneses mezejük. A kutatás eredetileg a Nature Anatomy folyóiratban jelent meg, és nem csak azt mutatja, hogy ez a bizonyos sziklás exobolygó valószínűleg rendelkezik mágneses mezővel, hanem ígéretes módszert kínál továbbiak megtalálására is.

Nyitókép: NASA