Egy meteorzáporról készített kép

A világ első mesterséges meteorzápora hamarosan megjelenhet az égen

Egy japán vállalat az első mesterséges meteorzápor elindítását tervezi. A kísérletet eredetileg 2020-ra időzítették, viszont akkor egy meghibásodás miatt el kellett halasztani a projektet. Amennyiben sikerrel járnak, akkor a Földön mindenhonnan látni lehet majd a különleges csillaghullást.

A folyamat hátterében az ALE cég áll, mely nemrég bejelentette, hogy a 2020-as sikertelen indítás után remélik, hogy nemsokára megvalósulhat a terv. A Sky Canvas nevű projekt célja egyébként, hogy légköri adatokat gyűjtsön a mezoszférában, a légkör harmadik rétegében. Ez a szakasz túlságosan alacsonyan van ahhoz, hogy műholdakkal vizsgálják, de túl magasan ahhoz, hogy meteorológiai ballonokat vagy repülőgépeket vessenek be.

Mint azt jól tudjuk, hullócsillagok/meteorzáporok akkor láthatók, ha az űrből érkező objektumok, például meteoritok belépnek a légkörbe. A zuhanás során jelentkező hatások miatt ezek elégnek, közben pedig fényesen izzanak. A kutatócsoport ezt a jelenséget szeretné imitálni. Ehhez a tervek szerint fémalapú, körülbelül 1 centiméter méretű, hullócsillagra emlékeztető szemeket vetnek majd be.

A darabokat 400 km magasan a Föld felett elengedik, végül pedig a szemek 60-80 km magasságban elégnek. Bár a kísérletek során sikerült többféle színt is előállítani, egyelőre nem lehet tudni, hogy a zuhanás közben is érvényesülnek-e ezek az eltérő árnyalatok. Amennyiben igen, akkor nagyon érdekes látványban lehet majd részünk.

Dr. Lena Okajima, az ALE alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott a műveletről:

„Célunk, hogy hozzájáruljunk az emberiség fenntartható fejlődéséhez, és közelebb hozzuk a világűrt mindannyiunkhoz, azáltal, hogy az emberi tevékenység Földön túli területét kiterjesztjük az űrből származó alapvető fontosságú adatok felfedezésére, gyűjtésére és alkalmazására.

Első lépésként azért alapítottam az ALE-t, hogy létrehozzuk a világ első ember alkotta hullócsillagát, hogy csodálatot keltsünk és tudományos kíváncsiságot ébresszünk.

A jövőben a kritikus éghajlatkutatást az űrbeli szórakoztatás új formájával ötvözve úgy gondoljuk, hogy továbbfejleszthetjük az éghajlatváltozás tudományos megértését, miközben kíváncsiságot és érdeklődést ébresztünk az emberekben szerte a világon az űr és az univerzum iránt."

A jelenlegi tervek alapján 2025-ben kerülhet sor a történelmi eseményre. A szakemberek természetesen minden óvintézkedést megtesznek, hogy a kísérlet biztonságos legyen.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent