Egy zsebóra

Az agyunk folyamatosan 15 másodperccel lemaradásban van a jelenhez képest

A szemünk minden pillanatban információk tömegét fogadja, melyek feldolgozását mégsem érezzük különösebben tehernek. Egy tanulmány során megállapították, hogy a tiszta és zökkenőmentes világérzékelés érdekében az agyunk 15 másodperces eltéréssel informál bennünket.


Mindennapjaink során folyamatosan újabb és újabb képek sorozata ér minket, mi mégis egy sima, összefüggő világot látunk. Az alábbi videó azt az ideges, rendetlen képet mutatja, mellyel a szemünk és az agyunk megállás nélkül foglalkozik. A jobb oldali fehér kör a lehetséges szemmozgásokat mutatja, a bal oldali homályos pacák pedig a minden pillanatban tapasztalható, ugráló vizuális bemenetet.

Ezt a feldolgozó procedúrát nem teherként éljük meg, ez a tény pedig már évtizedek óta lehengerli a tudósokat. Hogy vagyunk képesek elérni az illúziónak ezt a típusát? Kutatások bebizonyították, hogy az agyunk ebből a szempontból egyfajta időgépként funkcionál, és folyamatosan 15 másodperccel visz minket vissza a múltba — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Ahelyett, hogy minden egyes vizuális pillanatfelvételt elemeznénk, egy adott pillanatban az elmúlt 15 másodpercben látottak átlagát érzékeljük. Ez a kutatás azt is bizonyítja, hogy miért nem vesszük észre azonnal az állandó, finom változásokat.

Ha az agyunk mindig a jelen pillanatban frissülne, akkor környezetünket egy kaotikus helynek éreznénk a fény, az árnyék és a mozgás folyamatos ingadozása miatt. A vizsgálatok elvégzése során a résztvevők egy videót néztek végig, amin kezdetben egy fiatal gyermek arca szerepel, amely 30 másodpercen keresztül lassan öregszik. Az alanyok úgy érezték, mintha a fej nem változna, vagy legalábbis nagyon lassan. Az igazat megvallva, a kezdeti és a végkép egymás mellett szinte semmi hasonlóságot nem mutat.

Ennek a folyamatnak negatív és pozitív hatásai is vannak az életünkben. Egyrészről megakadályozza, hogy úgy érezzük, nap mint nap vizuális inputokkal bombáznak minket, de élet-halál veszélyt is jelenthet, amikor abszolút pontosságra lenne szükségünk.

Nyitókép: Unsplash/Veri Ivanova