A Föld

Így szökik majd el az oxigén a bolygónkról — ez vezet az emberiség kihalásához​

Milyen körülmények vezetnek majd az emberiség kihalásához? Ezt a kérdést számos szempontból vizsgálták már a kutatók, egy új tanulmány pedig egy nem várt részletet is feltárt. A szakértők meglátásai szerint a bolygónk egy nap hirtelen gyorsasággal visszatérhet az ősi, oxigénszegény állapotába.


2021-ben tették közzé egy érdekes kutatás eredményeit, melyek szerint nem egy meteor becsapódása vagy a globális felmelegedés lesz az, mely végleg kiirtja az életet a Földön, hanem az oxigén hiánya. Planétánk légköre nem mindig volt életre alkalmas. A kezdeti időkben metán volt túlnyomó mennyiségben a levegőben, majd csak később képződött rajta az ideális gáz.

Az oxigén jelenlétét viszont nem szabad állandó jellemzőként számon tartani, ugyanis általában véve nem egy alapelemként létezik a különböző világokban. Nem véletlen, hogy a környező bolygókon sem fellelhető, egészen pontosan az oxigénben gazdag légkör a bolygó teljes élettartamának mindössze 20-30 százalékában létezik.

Az eredményeket a szakértők hozzávetőlegesen 400 ezer szimuláció átlagos végkifejletére alapozták. Mindezek mellett a Föld bioszféráját elemezték, valamint figyelembe vették a Nap fényességének és hatásainak változásait, valamint a szén-dioxid csökkenési arányát is.

Mivel a fő csillagunk sugarai egyre nagyobb hőmérsékletet eredményeznek, így a szén-dioxid-gáz apránként lebomlik — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Egy kis videós ismertető az oxigén körforgásáról:

Ezáltal a növények kevesebbet tudnak felvenni belőle, ami hátráltatja a fotoszintézis folyamatát, melyből a levegő alapelemeként ismert oxigén is származik. Míg korábbi elméletek szerint a Napból érkező megnövekedett sugárzás okozza majd a földi élet pusztulását, addig az új eredmények már azt sugallják, hogy az oxigén-utánpótlás megszűnése sokkal hamarabb bekövetkezhet.

Az eredmények azt is jelentik, hogy talán nem az oxigén nyomainak felderítése a legbiztosabb módszer az életre alkalmas bolygók megtalálásához. Elképzelhető, hogy valamilyen más kritériumot kellene támasztani a későbbi űrkutatások elé, hogy a jövőben — még mielőtt túl késő lenne — az emberiség képes legyen elhagyni a Földet.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy egy kutatócsoport munkája alapján más anyagra kellene összpontosítani az életre alkalmas planéták azonosításához. Elméletileg már találtak is egy határozottabb eredményeket biztosító elemet, kapcsolódó cikkünket pedig itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Unsplash/NASA