epreket tart a kezében egy női kéz

Nem fogod elhinni, mennyivel olcsóbb a spanyol eper, mint a hazai

Indul a szamócaszezon Európában, már itthon is megjelent a hazai eper első termése a polcokon. Nálunk azonban jó húzós áron kínálják a szamócát, ha például a spanyollal hasonlítjuk össze Madridban.


A mediterrán térségben már javában tart az eperszezon, Magyarországon pedig a múlt héten jelent meg a termés a kínálatban – adja hírül a Haszon magazin.

Szinte valamennyi európai országból erős a kereslet. Voltak hetek, amikor a korábbi évekhez képest 25-30 százalékkal drágábban tudtunk értékesíteni. Sőt, a tavalyihoz képest az időjárás is jobb, ami stabilan tartja a jó minőségű kínálatot. Promóció nélkül is sikeresnek látom az idei értékesítési szezont

− nyilatkozta Polina Valkanova, a belga Special Fruit munkatársa.

Az európai eperkínálat majd húsvét után fog csúcsra érni, amivel a gyümölcs ára is csökken majd. Bízunk benne, hogy a magyar eper is így jár majd.

Amíg például Madridban kilónként 2,18 dollár (körülbelül 800 forint), Katalóniában pedig 3,27 dollár (körülbelül 1200 forint) volt az eper nagykereskedelmi ára az múlt héten a Tridge adatai alapján, addig a másodosztályú hazai eperé 3500-4000 forint körül mozog, első osztályút pedig 4400-5000 forintért kaphatunk. Ha az import eperrel is beérjük, azt már 1800-2000 forintos akciós áron is megvehetjük egyes kiskereskedelmi láncok üzleteiben.

Fotó: Shutterstock

A Nicofruit csoport nagyjából 30 vállalkozást és 90 hektárt összefogó szövetkezet Olaszország déli, Basilicata régiójában, ahol elsősorban epret és kivit termesztenek. Újabban a legmodernebb termeléstechnológiával kísérleteznek: az eper talaj nélküli termesztésével.

Gabriele Nicodemo, a Nicofruit csoport egyik vezetője szerint „ez hatékonyabb és kedveltebb módszer, mint a hagyományos, ágyásos termesztés”.

A rendszer lényege, hogy az ágyasokat kényelmes magasságban és csíramentes termesztőközegben alakítják ki, a növénysorokat pedig úgy helyezik el, hogy ne árnyékolják egymást. Ezzel a módszerrel tövenként akár 1 kilogramm eper is terem náluk, míg a hagyományos ágyásokban 650 gramm körüli hozamot értek el. Ráadásul ezzel a módszerrel egy egységnyi területen 50 százalékkal több növény termeszthető, így megduplázták a felületre vetített termésmennyiséget.

A gyümölcsök betakarítása is könnyebb ezzel a módszerrel, mivel nagyjából derékmagasságban vannak az ágyások. A növényház pedig a vegyszermentes termesztésnek is kedvez, hiszen meglehetősen „steril” viszonyok teremthetők benne.


Nyitókép: Shutterstock