Miért vagy álmos egy kiadós ünnepi vacsora után? Ez a valódi oka
Miután tele volt az elmúlt napokban a tányérod halászlével, libamájjal, székely káposztával, krumplipürével, édesburgonyával és mindehhez még egy-két szelet pitét is lecsúsztattál, lehet, hogy inkább kidőlnél a kanapén a nagy családi beszélgetés helyett. De mi az evés utáni álmosság valódi kiváltója?
Az orvosok szerint a kajakómának, azaz az étkezés utáni álmosságnak a szénhidrátban gazdag étkezés és a kimerítő heti előkészületek az okai. A kedvencekből származó szénhidrátok és cukor melatoninná és szerotoninná alakulnak át, és ez okozza a mindannyiunk által ismert étkezési kómát. Hogy elválasszuk a tényt a fikciótól, szakértőkhöz fordultunk, akik elárulták, miért akarunk elájulni a karácsonyi vacsora után.
A kajakóma magyarázata
Az ételkómát orvosi nevén, postprandialis somnolenciaként is ismerik. Dr. Deepinder Goyal gasztroenterológus szerint a nyugtatók, például az alkohol fogyasztása, a triptofánban gazdag ételek fogyasztása vagy a nagy étkezés mind kiválthatja a kajakómát.
Álmosnak érezzük magunkat, mert a vér az agyból a bélbe áramlik, hogy feldolgozza a sok plusz ételt. Dr. Rich Joseph elmagyarázta:
Minél nagyobb az étel, annál több vér megy a bélbe, hogy segítse az emésztést. Kevesebb vér jut az agyba, így álmosabbnak érezzük magunkat. De a tényleges alvásminőségedet ronthatja az alkoholfogyasztás és a sok elfogyasztott étel okozta emésztési zavar is!
A szénhidrátok az igazi bűnösök
Fotó: Getty Images
A krumplipüré, az édesburgonya, a töltelék, a zsemle és a pite tele van szénhidráttal, ami valószínűleg pusztítást végez a vércukorszinteden. A magasabb glikémiás indexű ételek általában több vércukorszint-emelkedést és azt követő összeomlást okoznak. A vércukorszint összeomlása olyan érzés, mint a délutáni bepilledés, amikor nem tudsz a munkádra koncentrálni.
Egy kis rost hozzáadása − saláta, makktök, sült kelbimbó − és a tányér telítő fehérjék segíthetnek ellensúlyozni a szénhidrátok letargikus hatásait.
Ha egy nagy étkezésről van szó, amely különböző szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből áll, valószínűleg kevésbé fog agresszív vércukorszint-emelkedést okozni, különösen, ha a fehérjéket és a zsírokat az édes szénhidrátok előtt eszed meg.
Egyéb lehetséges tényezők: alkohol és stressz
Néhány pohár Chardonnay az étkezéshez szintén segíthet ellazulni és álmosító érzést kiváltani, bár az alkohol negatív hatással lehet az alvás minőségére.
Ha úgy döntesz, hogy iszol, a nap korábbi szakaszában vagy legalább néhány órával lefekvés előtt tedd meg.
Egy másik lehetséges ok lehet a stressz: az előkészületek, a gyerekekkel való kimozdulás vagy a családi feszültségek mind hozzájárulhatnak a karácsony előtti rossz alváshoz, ami miatt fáradt lehetsz. Amint azonban a vacsora véget ér, a nyomás enyhül, és a fáradtság jó esetben utoléri az embert.
Forrás: HuffPost
Nyitókép: Getty Images