Bolygókról készített illusztráció

Új módszert találtak a naprendszerünkön túli idegen világok észlelésére

Az elmúlt években már több feltételezhető exobolygó jelét felfedezték, ellenben a kutatásuk nagyon bonyolult. Ezúttal egy új módszer elméletét dolgozták ki a szakemberek, amely segítségével nem csak az észlelések száma nőhet meg, hanem a kinyerhető adatok mennyisége is gyarapodhat.


Egészen idáig az úgynevezett tranzitmódszert alkalmazták az asztrofizikusok. Ez azt jelenti, hogy a munkafolyamat során optikai távcsővel mérik a csillagok fényességét az idő múlásával. Ha a fény nagyon kis mértékben csökken, az azt jelezheti, hogy egy bolygó haladt el előtte — írja a ScienceAlert. A módszer hatékonynak bizonyult az eddigiekben, ellenben vannak korlátjai.

Többek között az eszközök sem mutatnak mindig pontos eredményeket, emellett az objektumnak el kell haladnia többször a bolygónk, illetve a csillag között, hogy észlelhető legyen. A táv megtétele sokszor hosszú ideig eltarthat, a felfedezés után pedig még mindig fennáll a kérdés, hogy valóban bolygót pillantottak-e meg.

Az új módszer ezzel szemben rádióteleszkópok segítségével észlelné az exobolygókat. Ez egyenlőre csak elméleti módszer, mivel a legtöbb bolygó nem bocsát ki sok rádióhullámot. A legtöbb csillag viszont igen. Vannak az olyan gázbolygók, mint például a Jupiter, melyek az erős mágneses mezejüknek köszönhetően kölcsönhatásba léphetnek a csillagszélből származó töltött részecskékkel, így továbbvihetik a rádiójelet.

A Jupiter jele például annyira fényes, hogy házi készítésű rádióteleszkóppal is észlelhető.

Egy kis videós ismertető az exobolygókról:

Egy tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy egy exobolygóról érkező rádióhullám hogyan nézhet ki. Modelljüket a magnetohidrodinamikára (MHD) alapozták, amely leírja, hogyan hatnak egymásra a mágneses mezők és az ionizált gázok. A legjobb ötletnek a HD 189733 nevű bolygórendszert vélték tesztelésre, mivel arról tudni, hogy egy Jupiter méretű világgal rendelkezik.

Egyrészről megállapították, hogy a bolygó világos fénygörbét produkálna, ami azért jó hír, mert a mozgás rádiómegfigyelései rendkívül pontosak. Emellett arra is fényderült, hogy a módszer képes észlelni a csillaga előtt elhaladó bolygó tranzitját. Egyelőre ezek a jelek nagyon gyengék lennének, így a szakértőknek a rádióteleszkópok új generációját kell kifejleszteniük.

Nyitókép: Shutterstock