Egy kék bolygó.

A csillagászok egy rejtélyes „óceánbolygót” fedeztek fel nem messze a Földtől

Egy nemzetközi csillagászcsoport bejelentette egy lehetséges „óceánbolygó" felfedezését, amely egy csillag körül kering egy kettős rendszerben, mindössze 100 fényévre a Földtől.


A TOI-1452b névre keresztelt exobolygó mind a méretét, mind a tömegét tekintve egy kicsit nagyobb, mint a Föld, és történetesen a „lakhatósági zónában" van, ami azt jelenti, hogy folyékony víz lehet a felszínén.

A TOI-1452 b az egyik legjobb óceánbolygójelölt, amelyet eddig találtunk. Sugara és tömege sokkal kisebb sűrűségre utal, mint amit egy olyan, alapvetően fémből és kőzetből álló bolygó esetében várnánk, mint amilyen a Föld

– mondta Charles Cadieux, a kutatás vezető szerzője, az Université de Montréal doktorandusza egy nyilatkozatban.

A bolygó a gyanú szerint a Földhöz hasonlóan sziklás, de jóval nedvesebb. A kutatócsoport elemzése alapján a tömegének 30 százalékát víz alkothatja, ami jóval több, mint a Földön, ahol ugyanez a szám csupán 1% körül mozog.

A csapat a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrteleszkópja által gyűjtött adatokban szúrta ki az exobolygó létezésére utaló nyomokat. Ezután a kanadai Quebecben található Observatoire du Mont-Mégantic (OMM) csillagvizsgálóhoz csatlakoztatott műszerrel vették célba az objektumot.

A kutatók most abban reménykednek, hogy a NASA James Webb űrteleszkópját is bevonhatják a kutatásba, ami René Doyon, az Université de Montréal professzora és társszerzője szerint „alapvető fontosságú lehet a TOI-1452 b jobb megértéséhez".

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism