Szuperhold

Lehetséges szuperholdat találtak a Naprendszeren kívül

A Naprendszeren kívüli tér vizsgálatai során nagyon sok bolygót (exobolygót) fedeztek már fel, holdjaikról viszont eddig kevés adatunk van. Elméletileg rengetegnek kéne lennie a Tejútrendszerben, viszont a most felfedezett égitest csupán a második exoholdjelölt, amit találtak.


A Naprendszernek nyolc hivatalos bolygója van, de legalább 25-ször annyi holdja. Ezekre a számokra alapozva sokkal több holdnak kéne keringenie a Tejútrendszerben, mint amennyit eddig felfedeztek. Ehhez képest mostanáig nagyjából 5 ezer exobolygót kutattak fel, de egész idáig csupán egy exoholdjelöltről esett szó.

A felfedezés a Kepler-1708 b-i nevet viseli, és egy exobolygó peremén mozog, amely egy hozzávetőlegesen 5500 fényévre lévő csillag körül kering. A bolygó körülbelül 2,6-szor akkora, mint a Föld, és valószínűleg gáznemű, csak úgy, mint az általunk ismert Neptunusz. Az első felfedezett exohold (Kepler-1625 b-i) 8 ezer fényévre található és egy — a Jupiter tömegének akár többszörösét is elérő — exobolygó körül kering.

Az ilyen égitestek kutatásai nagyon lassú és macerás folyamatok: esetünkben a Kepler űrteleszkóp — ami már nem működik, feladatát pedig a Hubble űrtávcső látja el — által gyűjtött adatokat vizsgálták, amikor rábukkantak a ritka felfedezésre. A ScienceAlert cikke szerint a megfigyelés során a csillagok fényét kellett bámulniuk, és nagyon halvány, rendszeres fényességcsökkenéseket kellett keresniük, ugyanis azok valószínűleg exobolygók, amik elhaladtak a vizslatott csillag előtt.

Tej\u00fatrendszer

Fotó: Unsplash/Denis Degioanni

A Kepler-1708 b-i-t még nem sikerült megerősíteni, egyes kutatók pedig azt is vitatják, hogy a két találat közül bármelyikről exoholdként beszélhetnénk, vagy csak a jel adatcsökkentéseinek melléktermékeiről. Ennek a valószínűségét kiszámolták azok a szakértők, akik a felfedezést tették, és nagyjából 1 százalék esélyt adtak a tévedési kockázatra.

Rengeteg megválaszolatlan kérdés van, például az is, hogy hogyan alakulhat ki egy gázóriás bolygó és egy gáz alapú hold közös rendszere, ilyen ugyanis nem fordul elő a mi Naprendszerünkben. Az eredményekre még várni kell, így az exoholdak utáni hajsza folytatódik.


Nyitókép: Unsplash/Ahsan Avi