gold and silver round coins

A világ aranykészletének közel negyedét őrzik ebben a látogatható pincében

Rengeteg ország kincsét őrzik ebben a New York-i épületben: a Federal Reserve Bank aranykészlete több száz millió dollár értékű, ám ahelyett, hogy lakat alatt őriznék, nyitva áll a turisták előtt.

Ha mindig is szerettük volna látni, hol őriznek aranyrudakat, ingyenes vezetett túra keretében leereszkedhetünk a Federal Reserve Bank pincéjébe. A bank egész házblokkot elfoglaló, olasz palotára emlékeztető New York-i épületét több mint 200 tonna vassal díszítették.

Nem véletlenül építettek ilyen biztos bunkert, nagyjából hétezer tonnányi aranyat őriznek itt, a világ aranytartalékának 20 százalékát, melynek értéke 360 milliárd dollár.

Valószínűleg ez a világ legnagyobb aranykészlete. Biztosat azért nem lehet tudni, mert a svájci bankok nem jelentik az adataikat. A letét 98 százaléka más országoké, az USA ugyanis nem itt, hanem Fort Knoxban őrzi saját rúdjait. A 99,8 százalék tisztaságú aranytömböket 122 ketrecben őrzik, többségüket egy-egy ország bérli, de a gazdagabb országoknak több rekeszre is szükségük van.

Ilyen a túra élőben: