black gemstones

Elképesztő áron kelt el ez az űrből származó fekete gyémánt

Több mint egymilliárd forintért kelt el egy hatalmas, 555 karátos gyémánt, mely különlegessége, hogy fekete színű, és az űrből származik.


Az Enigma 3,16 millió fontért, azaz nagyjából 1 milliárd 327 millió forintért kelt el a Sotheby’s aukcióján. Egy 555,55 karátos fekete gyémántról van szó, amelynek súlya nagyjából egy banánénak felel meg. Úgy tartják, az Enigma a világ legnagyobb csiszolt gyémántja. A karbonádónak is nevezett fekete drágakövek a természetben előforduló gyémántok legkeményebb fajtái. Elképesztően ritkák, a Földön csak Brazíliában és a Közép-afrikai Köztársaságban lelhető fel – írta a haszon.hu.

Az emberiség jelenlegi tudása szerint a fekete gyémántok az űrből származnak, ugyanis ozbornitot tartalmaznak, amely szinte kizárólag a meteoritokban található meg. A karbonádók „életkorát” 2,6-3,2 milliárd évre becsülik. Maga a Föld körülbelül 4,65 milliárd éves, nem sokkal idősebb a fekete gyémántoknál.

A Sotheby's a The Enigmát "az emberiség által ismert egyik legritkább, milliárd éves kozmikus csodának" nevezte.

Ugyan az aukciós ház nem fedte fel a vevő kilétét, nem kellett sokat várni, hogy a vásárló saját maga álljon a nyilvánosság elé. Egy kriptovalutákban utazó üzletember, a hex.com blokklánc platform alapítója, Richard Heart tette meg a végső ajánlatot. Az is kiderült, hogy a csillagászati összeget kriptovalutákban utalta át az eladónak.

A nagy hírt saját Twitter-fiókján jelentette be, ahol azt is elárulta, amint letudták a papírmunkát, azonnal átnevezi az Enigmát HEX.com diamond-ra (HEX.com gyémánt).

Az űrbéli drágakő értékét 4,4 millió fontra becsülték az árverés előtt.

Nyitókép: Shutterstock