Éjszakai égbolt

Kiszámolták, mennyi fekete lyuk lehet az univerzumban – Spoiler: nagyon sok!​

Az ár legrejtélyesebb részei a fekete lyukak, melyek bár ott vannak, nem látjuk őket, így nehéz megállapítani azt, hogy mennyi van belőlük. De egy kutatócsoport bebizonyította, hogy nem is lehetetlen! Számításaik során nagyon sok adatot figyelembe vettek, a végeredmény pedig szinte elképzelhetetlen.


A csapat tagjai a számítási megközelítést alkalmazták, és csak azokat a fekete lyukakat vizsgálták és vonták be az egyenletbe, amelyek egyedüli vagy kettős csillagok fejlődése révén alakulnak ki. A ScienceAlert írása szerint a munkálatok során figyelembe vették a fekete lyukak összeolvadását, amelyek számát a gravitációs hullámok vizsgálatával tudták kikövetkeztetni.

A végeredményük alapján 40 kvintillió csillagtömegű fekete lyuknak kell lennie szétszórva a megfigyelhető univerzumban. Azt is megjegyezték, hogy a legnagyobb csillagtömegű jelenségek a csillaghalmazokban lévő kettős fekete lyukak összeolvadásából keletkeznek.

És hogy mennyi egy kvintillió? Elég hosszú sor kell a sok nullának:
1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000

A születési ráta időbeli kiszámításával a kutatók a csillagtömegű fekete lyukak számának becslését is le tudták vezetni a korai univerzumban. Ez azért lényeges, mert az ősrobbanás utáni világegyetem vizsgálatai során megdöbbentően korai időpontban szuper nagy tömegű fekete lyukakat mutattak ki, és nem világos, hogyan nőttek ilyen sebesen ekkorára.

A kutatócsoport a jövőben folytatni szeretné a számításokat, amiknek az alapjait ezzel a munkával sikeresen lefektették. A továbbiakban a közepes tömegű és a szupermasszív fekete lyukakat fogják vizsgálni.