II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő utálta, ha erről a testrészéről fénykép készült​

Kamerák előtt mindenki a legjobb oldalát akarja mutatni, ez alól pedig a világ talán legtöbbet fényképezett nője, Erzsébet királynő sem képezett kivételt. Egy fotós, akinek volt szerencséje a néhai uralkodónővel is dolgozni, elárulta, őfelsége mely testrészéről nem szerette, ha kép készült.


Még 2002-ben, a királynő arany jubileuma előtt a palotában lehetőséget nyújtottak tíz fotográfusnak, hogy képeket készítsenek őfelségéről. Ebbe a csapatba benne volt a népszerű fényképész, Rankin is, aki később egy interjú formájában elmesélte tapasztalatait, valamint azt, hogy milyen volt a palotában együtt dolgozni egy olyan ismert személyiséggel, mint az Egyesült Királyság uralkodónője.

Többek között elárulta, hogy amikor II. Erzsébet belépett a terembe, már akkor végigfutott minden jelenlévőn a megtiszteltetés érzése. A rendelkezésre álló időben Károly király néhai édesanyja viccelődött a jelenlévőkkel, beszélgetéseket folytatott velük, eszmefuttatásokat kezdeményezett, emellett pedig törekedett a megfelelő fényképek elkészítésére.

Rankin a munkálatai közben megjegyezte, hogy nagyon szeretné lefotózni a királynőt a karddal a kezében. Erre a királyi személy csak annyit mondott, hogy nem szereti, ha a kezét fényképezik. A Marie Claire cikkében így idézték a művész szavai:

„Azt gondoltam, hogy ez a legjobb menekülés a kard felemelése elől. Bár ezt valószínűleg nem szabadott amúgy sem kimondanom. Azt szerettem benne, hogy annyira okos volt, és minden válaszában, amit mondott, volt egy csodálatos csavar. Egyszerűen csak nagyon, nagyon zseniális volt.”

Története folytatásaként Rankin az interjún azt is elmesélte, hogy azon a napon látta az uralkodónőt egy inassal nevetgélni, ezt pedig annyira emberinek érezte, hogy meg kellett örökítenie. Az alkalom után kapott is egy levelet, melyben az esemény kurátora azt írta, hogy az lett a kedvenc képük a palotában, hiszen tényleges érzéseket, valamint felhőtlen örömöt kapott lencsevégre.

II. Erzsébetről élete során nagyon sok híres kép készült, néhány viszont nem kapott elegendő figyelmet az utóbbi időben. Egy korábbi cikkünkbe éppen ezért összegyűjtöttünk néhány kevesek által ismert fotót a néhai uralkodónőről.

Nyitókép: Getty