rozsaszin penz

Minden 5 fiatalból egy tesz csak félre a nyugdíjra

Egy új kutatás szerint az Y- és Z-generációs fiatalok közül mindössze egy ember tesz félre a nyugdíjas éveire, és harmaduk takarít meg havonta rendszeresen pénzt egyéb célokra.

Bár a nyugdíjrendszer stabilitásáról rengeteg rémhírt olvasni, ráadásul rengeteg helyen tanácsolják a korai előtakarékoskodást, egy új angol kutatás szerint a fiatalok ötöde tesz félre havonta pénzt nyugdíjcélra. 20 és 40 év közti embereket kérdeztek a megtakarítási szokásaikról, és az derült ki, hogy mintegy 61%-uk úgy gondolja, hogy ugyanolyan vagy jobb életkörülmények közt fog élni idős korában, mint a szülei, ám mindössze 21%-uk cselekszik már most ezért a célért. Nagy többségüket, 87%-ot azonban aggasztja a kérdés, de 49% vallotta azt, hogy jelen helyzetében nem engedheti meg magának az előtakarékoskodást.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem tesznek félre a fiatalok pénzt, de a nyugdíj előtt számos más várható, nagyobb kiadás áll a prioritási listán. 33%-uk lakásra gyűjt, 28%-uk váratlan kiadásokra készülve tesznek félre, 24%-uk pedig egy egyszer nagy költésre készül, mint például egy autó vagy egy nagyobb nyaralás. Olyan is akad (12%), aki az esküvői alapját növeli rendszeresen, 17% pedig a családalapításra készül jó előre. Egyre többen (jelenleg 12%) választanak magasabb rizikófaktorú befektetéseket is, azon belül is a kriptovaluták népszerűsége növekszik rohamosan.

Itt írtunk arról, hogy egy angol nő hogy nyugdíjazta magát 35 évesen 1 millió fontos megtakarítással a zsebében.