Nők együtt jógáznak a strandon

A fizikai aktivitás segíthet a rák megfékezésében?

Egy új kutatás a laktát, azaz a szervezetünkben organikusan termelődő, magas energiaértékű tejsav szerepét vizsgálta a tumornövekedés szabályozásában.


Dr. Jinming Gao, az UT Southwestern Medical Center Simmons Rákkutatási Központjának vezetője a Psychology Today magazinjának reagált a Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent megállapításra, miszerint a laktát hatással lehet a daganatnövekedésre.

A laktát hatása a daganatnövekedésre

A tanulmány a laktát hatását vizsgálta a daganat növekedésére. A laktát az az anyag, amelyet a sejtjeink termelnek, miközben a szervezetünk az ételt energiává alakítja, illetve akkor is termelik, ha egy megerőltető edzésen veszünk részt.

A vizsgálat során melanóma és vastagbél mirigydaganat sejtvonallal rendelkező egerek egyik csoportját laktáttal, míg a másik csoportot glükózzal injekcióztak. Az eredmények igen meglepőek voltak: a laktáttal injektált egerek tumornövekedése jelentősen csökkent a glükóz injekciós egerekhez képest.

A kulcs úgy tűnik, hogy abban rejlik, hogy a laktát hogyan segíti a T-sejteket. A T-sejtek olyan immunsejtek, amelyek segítenek a rák elleni küzdelemben. Egy daganatban azonban a T-sejtek működésképtelenné válnak, és elveszítik a rákos sejtekkel szembeni harci képességüket.

Ahogy Dr. Gao magyarázta:

„Ráleltünk erre az új mechanizmusra, amely szerint a laktát fiatalítja a T-sejteket. Megőrzi a T-sejteket attól, hogy a rákos sejtek kimerítsék a savasság, így képes lesz felvenni ellene a harcot.”

A sport szerepe

Arra, hogy a testmozgás segít-e a rákos megbetegedések kialakulásának csökkentésében, így válaszolt:

„Ezek az eredmények arra világítottak rá, hogy mivel a laktátot a szervezet természetesen termeli edzés közben, ez segít a T-sejteknek egészségesen maradni, hogy hatékonyabban küzdjenek a rákos sejtekkel.”

Nyitókép: Unsplash