Egy bolygóról és holdjairól készített illusztráció

Csillagászok egy élhető zónához közeli szuperföldet találtak​

Kutatók egy csoportja az exobolygók keresése közben bukkant egy szuperföldre, mely az élhető zóna közelében helyezkedik el. Elképzelhető, hogy egy emberiség befogadására alkalmas égitestet fedeztek fel?


A Ross 508 nevű halvány vörös törpe csillag körül nagyjából 36,5 fényévre található a szabad szemmel nem látható szuperföld, mely a bolygónk tömegének négyszeresét teszi ki. A méretekből adódóan a kutatók megállapították, hogy egy szilárd halmazállapotú exobolygóról van szó, hiszen a gázóriások nem rendelkeznek ilyen adottságokkal.

Mindemellett a Ross 508 b névre keresztelt planéta nagyon közel van csillagjának lakhatósági zónájának pereméhez, viszont még így sem valószínű, hogy életre alkalmas lenne. Az élet fenntartására alkalmas égitestek kutatását megnehezíti, hogy csupán egyetlen kiindulási pontja van a csillagászoknak, az pedig a Föld. Lakhatósági zónának azt a területet tartják, mely a csillagtól olyan távolságban van, hogy a folyékony vízkészletet lehetővé teszi a hőmérséklet

Természetesen nem ez az egyetlen kritérium, de ezt a legkönnyebb megfigyelni. A Ross 508 csillagot a National Astronomical Observatory of Japan jóvoltából üzemeltetett Subaru Telescope segítségével találták meg egy olyan módszer használatával, melyben a halvány vörös törpecsillagok infravörös és közeli infravörös hullámhosszúságú Doppler-eltolódásokat vették figyelembe — írja a ScienceAlert.

Ez a felfedezés nagyon sok haladást idézhet elő a jövőben, hiszen a Ross 508 b át halad majd a csillagján. Ennek következtében a szakértők megfigyelhetik, hogy van-e tényleges légköre az égitestnek — mivel azt ilyen távolságból nem lehet megmondai —, valamint az az eddig eredmények azt is sugallják, hogy a hasonló kutatások célravezetők lehetnek az exobolygók felfedezésében.

Nyitókép: Shutterstock