Fogamzásgátló tabletta

Franciaország ingyenes fogamzásgátlást kínál a 25 év alatti nőknek

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a fiatal francia nőknek jövő évtől ingyenes fogamzásgátlást kínálnak.

Olivier Véran elmondta, hogy ez nemcsak magának a fogamzásgátló szernek az ingyenességét jelenti majd, hanem a szer felírása előtti és utáni orvosi ellátást is, írja a Guardian.

„Bizonyos számú fiatal nő körében csökken a fogamzásgátlás használata, és ennek főleg anyagi okai vannak. Túl sokba kerül. Elfogadhatatlan, hogy a nők nem tudják megvédeni magukat, nem kaphatnak fogamzásgátlást, ha nyilvánvalóan ezt választják, mert nem engedhetik meg maguknak"

– fogalmazott Véran.

Arra a kérdésre, hogy miért választotta a kormány a 25 éves korhatárt, az egészségügyi miniszter válaszában úgy fogalmazott, hogy ez azért van, mert ez a kor már nagyobb önállósáot feltételez, és mert 25 évesen már nem jár nekik szüleik kiegészítő egészségbiztosítása. Hozzátette, hogy a tanulmányok kimutatták, hogy ez az a kor, amikor sok nő abbahagyja a fogamzásgátlást, nem azért, mert gyermeket szeretne, hanem „mert drága".

A tabletta és a fogamzásgátló eszközök lefedésére irányuló intézkedés évente körülbelül 21 millió euróba kerül majd előreláthatólag a francia egészségügyi rendszernek, az Assurance Maladie -nek.

Franciaországban 2013 óta ingyenes a fogamzásgátlás a 15 és 18 év közötti korosztály számára, 2020 augusztusától pedig a 15 év alattiak számára. Ez az intézkedés az abortuszok számának csökkenéséhez vezetett.

A kormány tavaly bejelentette, hogy Franciaországban csaknem 1000 12 és 14 év közötti lány terhes, és ebből 770 terhesség abortusszal végződik. Mivel az ingyenes fogamzásgátlást a 15 és 18 év közötti fiataloknak ajánlották fel, a hivatalos adatok szerint az abortuszok száma a 2012. évi 1000 terhességre eső 9,5-ről 2018-ra hatra csökkent.

A Mérce cikkében azt írja, hogy Magyarországon a helyzet a franciaországinál lényegesen rosszabb. Egy 2015-ben készített kutatás szerint minden tizedik magyar fiatal vesz igénybe sürgősségi fogamzásgátlást, negyedük pedig egyáltalán nem védekezik. Súlyosbító körülmény, hogy Magyarországon – az EU-s ajánlás ellenére is – vényköteles a sürgősségi fogamzásgátlás. Az EU legtöbb tagállamában könnyebb hozzájutni sürgősségi fogamzásgátláshoz, mint Magyarországon. Hozzáteszik, hogy hazánkban ráadásul tízből csak egy szülő támogatja anyagilag gyermeke védekezését.