Radioaktivitásra figyelmeztető táblák

Ezt művelte a japán nukleáris katasztrófa a környék élővilágával

Már több mint tíz év telt el a japán Fukusima Daiichi atomerőmű katasztrófája óta, a következményei azonban a mai napig észlelhetőek. Kutatók egy csoportja a környéken lévő fákat vizsgálta, melyek fejlődésében egy igazán szokatlan változás következett be.


Az erőmű közelében — amely egy 2011-es földrengés következtében pusztult el — élő fenyőfákat vizsgált több olasz és brazil kutatócsoport. Azokat a csomópontokat tanulmányozták, ahol a levelek, ágak vagy más növényi részek egy köztes pontból nőttek ki.

Azt találták, hogy a tűlevelek szabálytalan elágazást mutatnak. Ezeknek a jelenségeknek a gyakorisága megfelelt annak, hogy a szennyeződés milyen mértékben érte az adott területet: minél több sugárzás hatott a környezetre, annál szokatlanabbak lettek a fák.

Elég érdekes, hogy a nukleáris sugárzás által érintett fák furcsa mintázatok szerint nőnek, és még mindig hatással vannak rájuk a Fukusima közeli talajban lévő anyagok. De még ennél is fontosabb a kutatócsapatok azon célja, hogy ezeknek a vizsgálatoknak hála hatékonyabban tudjanak majd gondoskodni a hasonló, jövőbeli katasztrófákba került emberekről, és jobb vészhelyzet-kezelési terveket készíteni.

„Tíz év telt el a Fukusimai atomerőmű-baleset óta, és még mindig láthatóak a nagyszabású hatások. A múltbéli eseményekből való tanulás és ennek a tudásnak az alkalmazása fontos különbséget jelenthet az életek és a költségek tekintetében az egészségügyi ellátásban"

idézi a kutatókat a Futurism.

Nyitókép: Unsplash / Dan Meyers