Lila pólóban szájára teszi az ujját egy férfi

3 helyzet, amiben megengedett, hogy füllentsünk párunknak

Hazudni nem szép dolog. Főleg egy párkapcsolaton belül a párunknak, azonban akadnak mégis olyan élethelyzetek, amikben megbocsájthatónak, sőt, szinte megengedettnek mondhatjuk a füllentést. Lássunk három példát ezekre az élethelyzetekre.


Természetesen hazugság és hazugság között is van különbség. Nem mindegy, hogy milyen szándék vezérli a füllentést, és ez alapján két hazugsági formát különböztetünk meg: vannak a nagy hazugságok és a kis hazugságok.

A nagy hazugságokat általában önző érdekek vezérlik és súlyos következményekkel bírnak. Ezzel szemben a kis hazugságok ártalmatlan szándékúak, melyek a másik fél javát szolgálják.

De lássuk, hogy mi az a három élethelyzet, amiben megengedett a füllentés egy párkapcsolatban.

A megtévesztő vonzalom

A párkapcsolati tanácsok írója, Chelsea Stone szerint az olyan kijelentések, mint: „A világon mindennél jobban szeretlek” olyan apró megtévesztések, melyek építik a kapcsolatot, rombolás helyett. Természetesen mind a két fél tisztában van vele, hogy a szeretet nem mérhető és így is tudjuk, hogy valószínűleg a szüleink irányából jövő szeretetnél nincsen erősebb, mégis az ilyen füllentések a vonzalmat erősítik.

Amikor a másik érdekeit nézed

Az öncélú hazugságok a legrosszabbak. Azonban, ha az igazságot csak kicsit változtatod meg és az ő érdekeit tartod szem előtt ezalatt, az bizonyítottan a bizalmat építi a kapcsolatban.

„Az embereket sokkal jobban érdekli, hogy jó szándékú vagy-e, mint az, hogy őszinte”

– mondja Emma E. Levine, a Chicagói Egyetem viselkedéstudományi adjunktusa.

Amikor az igazsággal nem tudsz mit kezdeni

Vannak olyan élethelyzetek, amikben az igazsággal nem tudunk mit kezdeni, ilyenkor Dr. Levine véleménye szerint a kis hazugságok hasznosabbak tudnak lenni. Például, ha a párod megkérdezi tőled egy perccel egy fontos prezentációja előtt, hogy hogy néz ki, és te észreveszel egy foltot a ruháján, amin változtatni már nem tud abban a szituációban, akkor érdemesebb ezt eltitkolni.

Ezzel nem ártunk neki, sőt, így tud a beszédére koncentrálni, ahelyett, hogy azon aggódik, mi van a ruháján.

Nyitókép: Unsplash