Egy kisbaba fogja az apukája ujját

Ez a szülői magatartás elengedhetetlen a gyerekneveléshez​

Számos tanulmány vizsgálta már a szülői magatartás hatását a gyermekek mentális fejlődésére, azonban van egy aspektus, melynek kifejezetten kevés figyelmet szenteltek idáig. Egy új kutatás két fontos tulajdonságot vizsgált meg a kicsik egészséges érzelmi intelligenciájának kialakulásához.


A környezeti jelek nagyon fontosak a szervek kifejlődésében. Ez azt jelenti, hogy ha egy kisbaba nehézkesen nyitja ki a szemeit valami miatt, akkor nagy valószínűséggel hátralévő életében nehézségeket tapasztalhat a látásával kapcsolatban, a gyermekkori gyakori fülgyulladás pedig hallásproblémákhoz vezethet a későbbiekben.

Mivel a kapott információkat a kicsik elsősorban szüleiktől kapják, így adódik a feltételezés, hogy a felnőttek jelzései döntő szerepet játszhatnak az agy fejlődésében. Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a gondviselők viselkedése és a reakcióik bizonyos helyzetekre kihatással vannak az utódjaik érzelmi intelligenciájának kialakulására.

Ezek a vizsgálatok elsősorban a pozitív és negatív szülői minták beidegződéseire támaszkodtak, viszont a kiszámíthatóság és következetesség is hasonlóan lényeges.

A kutatások kezdetén a teszteket egereken végezték. A kutatók megfigyelése középpontjában az állt, hogy a fészekrakáshoz felhasználható anyagok csökkentése módosítja-e az anyák viselkedését a kölykeikkel szemben. Ez után következtek az embereken végzett vizsgálatok, ahol édesanyák cselekedeteit és hozzáállásukat figyelték strukturált játékfoglalkozásokon. A kicsik fejlődését kognitív és érzelmi tesztek, valamint a viselkedési kérdőívek segítségével értékelték.

Az állati és az emberi tesztek során is ugyanaz az eredmény született, vagyis, hogy a fiatalok érzelmi intelligenciájának kialakulását befolyásolta a szülők következetessége és kiszámíthatósága.

Számos váratlan tényező — például a háborús helyzet, válság vagy szociális probléma — akadályozhatja a gyermekek egészséges fejlődését, ellenben a szakértők szerint ennek a két tulajdonságnak a megtartása segíthet optimális környezetet teremteni a legtöbb szituációban.

Sz\u00fcl\u0151k felemelik a l\u00e1nyukat s\u00e9t\u00e1l\u00e1s k\u00f6zben

Fotó: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert