Egy szerelmespár a kisbabájukkal

A férfiak már 250 ezer éve is idősebben vállaltak gyermeket, mint a nők

Szakértők egy érdekes DNS-vizsgálatnak köszönhetően rájöttek, hogy a férfiak már 250 ezer évvel napjaink előtt is idősebb korukban lettek apák, mint a nők anyák. Ennek a technikának hála jobban megérthetjük, hogyan változott generációnként a gyermekvállalási kedv.


A tanulmány szerzői a DNS-változásokat figyelték a családfákon keresztül, amikor váratlan összefüggésekre lettek figyelmesek. Eredetileg egy másik genetikai változásokat érintő projekten dolgoztak, amikor a vizsgált gyermekek mintáiból rájöttek, hogy a felnőttekben kialakuló, majd továbböröklődő új mutációk mintázata és száma függ a szülők fogantatáskori életkorától.

„Ezek a múltból származó mutációk minden generációval felhalmozódnak, és ma is léteznek az emberekben. Most már azonosítani tudjuk ezeket, így megnézhetjük, hogy miben különböznek a férfi és női szülők között, és hogyan változnak a szülői életkor függvényében"

— mondja Richard Wang, a tanulmány társszerzője.

A szakértők szerint az átlagos Homo sapiens apa mindig is idősebb volt, mint az átlagos Homo sapiens anya. 250 ezer évvel ezelőtt a férfiak átlagosan 30,7 évesen, míg a nők 23,2 éves korukban döntöttek a gyermekvállalás mellett. Ez a korkülönbség az elmúlt nagyjából 5 ezer évben csökkent. Ma a nők átlagos szülővéválási életkora 28 év.

Egy szerelmesp\u00e1r a kisbab\u00e1jukkal

Fotó: Shutterstock

Ezek az adatok ennyire jelentősen a történelem során még sosem változtak, viszont voltak időszakok, amikor ingadoztak. Nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt fiatalabban kezdtek gyermeket vállalni az emberek, mint korábban. Mi volt ennek az oka? Ez az időszak nagyjából egybeesik a mezőgazdaság megjelenésével és a civilizáció hajnalával.

Korábban is használtak már hasonló módszereket a szakértők a kutatásokhoz, viszont azok csupán a modern DNS-t és az ősi mintákat hasonlították össze, így nem nyújtottak ekkora jelentőséggel bíró új adatokat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert