A Kivu-tó

Egy Afrikában található tó milliók életét követelheti

Az afrikai gyilkos tóként emlegetett Kivu-tó a paradicsomban is megállná a helyét, mélyén azonban olyan titkok rejtőznek, melyek több millió ember halálát okozhatják a környező településeken.


A tó Ruanda, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság között terül el, a vízpartot körbeölelő meseszép, erdős környezete miatt senki sem hinné, hogy milyen halálos lehet. Több száz éves vulkanikus tevékenységek következtében azonban a felszín alatt olyan mérges gázok kezdtek termelődni, melyek a levegőbe jutva a környéken található városok teljes lakosságát megmérgezhetik.

Egy robbanás következtében a víz aljáról ezek az anyagok feltörnének, és hatalmas hullámok, valamint veszélyes gázfelhők tennék tönkre a szomszédos ökoszisztémát.

Összesen három ilyen tó található a világon: a Kivu-tó, a Nyos-tó és a Monoun-tó Kamerun északnyugati részén. Az utóbbi kettőnél már történt katasztrófa, ami 1700 ember életébe került. Ez a szám milliós magasságokba törhet a Kivu esetében, ugyanis a mellette található nagyvárosok polgárai nincsenek felkészülve ilyen veszélyekre.

Amikor a Kivutól nem messze elhelyezkedő vulkanikus hegy, a Niragongas kitört, az ég ijesztő színeket vett fel, a föld elkezdett remegni és hosszú lávafolyam kísérte a folyamatot. A ScienceAlert írása szerint a tavon dolgozó munkások nagyon féltek a következményektől, viszont feladataikat nem hagyták abba, és szerencsére a tó békéjét nem zavarta meg a vulkán.

A tavon dolgozó vállalat már évek óta ténykedik a környéken azért, hogy a víz alján felszabaduló gázokat elektromos árammá alakítsa. A kitermelt metánt egy csővezetéken keresztül egy második, Ruandában található szárazföldi létesítménybe küldik, ahol feldolgozásra kerül. A KivuWatt nevű cég a kelet-afrikai ország éves áramfogyasztásának mintegy 30 százalékát termeli. Az elektromosság előállítása mellett azt is remélik a dolgozók, hogy munkájukkal csökkenteni tudják a tó mélyén keletkező nyomást, ezzel pedig minimalizálhatják a robbanások kockázatát.

Nyitókép: Instagram/princesynok