tüsszentő nő

Miért tüsszentenek egyesek sokkal hangosabban, mint mások?

Mindenkinek van olyan barátja vagy családtagja, aki olyan hangosan tüsszent, hogy azt szinte fájdalmas hallani. Annyira harsány a hangja, hogy az ember elgondolkodik: ez a mennydörgő hapci vajon csak színjáték?Fedezzük fel együtt a nagyon hangos tüsszentések hátterében álló okokat − legyen az pszichológiai vagy anatómiai eredetű. Ahogy Alan Hirsch neurológus az NBC News-nak elmondta:

Egyes nevetések hangosak, mások halkak. És hasonló a helyzet a tüsszentéssel is. Gyakran fiatalkorunktól kezdve ugyanolyan a hangzása.

Ez azt jelenti, hogy a tüsszentésünk részben a személyiségünkből és egyéni vonásainkból fakad, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Ennek tudatában nem meglepő, hogy inkább a férfiak tüsszentenek hangosan, mivel rajtuk kevésbé van társadalmi nyomás, hogy csendben legyenek.

A Live Science szerint a férfiak valamivel több mint 45 százaléka vallotta be, hogy „nagy tüsszentő", míg a nők 32 százaléka állította, hogy szándékosan visszafogja a tüsszentését, amikor csak lehet.

t\u00fcsszent\u0151 f\u00e9rfi

Fotó: Shutterstock

Azonban nem a tudatalattink az egyetlen meghatározó tényező a tüsszentés hangereje mögött, az anatómiánk is szerepet játszik benne.

A tüdő mérete és kapacitása befolyásolhatja, hogy mennyire hangos a tüsszentésünk.

Minél tovább tartjuk vissza a lélegzetünket, annál drámaibbá tesszük

− mondta Richard Harvey, a St. Vincent's és a Macquarie Egyetemi Kórházak rhinológusa.

Sőt, az is számít, hogyan tüsszentesz, teszi hozzá:

Ha a szádon keresztül, az hangosabb lesz, ha pedig az orrodon keresztül, az nedvesebb, piszkosabb.

​A tüsszentés visszatartása csendesebbé teheti a tüsszentést?

Ha valaha kellett zsúfolt helyen kellett tüsszentened, biztos elgondolkodtál azon, hogy megpróbálod elfojtani.

Ennek ellenére soha ne próbáld meg visszatartani a tüsszentést.

A tüsszentés során kialakuló nyomás intenzitása óriási − olyannyira, hogy a visszatartása az erek sérülését, a dobhártya megrepedését vagy akár aneurizmát is okozhat. Végső soron biztonságosabb döntés megkockáztatni a hangos zajt, mint potenciálisan kárt okozni magadnak. Jobb kint, mint bent.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock