Egy hangya a földön

Egy gombafaj pusztító gyorsasággal irtja ki a nyúlgyilkos óriáshangyákat

A Texas területén elterjedt mérgeshangya-kolónia hatalmas pusztítást képes okozni a környezetében, emellett az emberek életét is megnehezíti a jelenlétük. Egy új kutatás természetes módszert talált a veszély megoldására: egy gyilkos gombafajjal védekeznek az ízeltlábúak ellen.


Az intenzíven terjedő hangyafaj példányai kiirtják a helyi rovarokat és gyíkokat, elűzik a madarakat, és még a kicsi nyulakat is megvakítják azzal, hogy savat okádnak a szemükbe. Az emberek mindennapi életét úgy nehezítik, hogy az elektromos rendszerekben keresnek fészket, ezzel pedig gyakori rövidzárlatokat okoznak.

Az austini Texasi Egyetem elmondása szerint az úgynevezett fakó őrült hangyákról van szó (tawny crazy ants), melyek feltehetőleg hajókon jutottak az Egyesül Államok területére egyenesen Argentínából és Brazíliából. A példányok nem rendelkeznek mérges harapással a tűzhangyákhoz hasonlóan, viszont erőteljes hangyasavat termelnek, mellyel védekezni tudnak.

Tawny crazy ants

Fotó: University of Texas at Austin

Pár évell ezelőtt Edward LeBrun ökológus — a megoldást kínáló tanulmány egyik szerzője — társával közösen Floridában gyűjtött egyedeket, melyeket tanulmányozni kezdtek. Arra lettek figyelmesek, hogy némelyiknek sokkal nagyobb, zsírtól duzzadt hasa van mint a többinek, mely egy különleges és egészen odáig ismeretlen gombafajtól alakult ki.

Ezt a spórát országszerte megtalálták a példányokban, amely annak köszönhető, hogy a többi fajtól eltérően ők egy nagy kolóniát alkotnak — vagyis nem támadják meg az idegen bolyból származó társaikat —, így viszont egyszerűbbé vált a fertőződés köztük. A megoldást jelentő gombát egy parkban található kolónián tesztelték sikeresen, néhány év alatt ugyanis nullára csökkent a populáció létszáma.

Szakértők szerint ez több szempontból is nagyon jó hír, ugyanis egy természetes eredetű kórokozó szelektíven támadta a veszélyes fajt, és hatékonyan mérsékelte az ökoszisztémára gyakorolt pusztító hatásukat. Az információ tudatában a tudósok felgyorsíthatják az irtási folyamatot, viszont kihangsúlyozták, hogy ez nem egyik napról a másikra történik majd meg.