A Hold felszíne

Tudósok rájöttek, hogyan lehet a holdi talajból üzemanyagot és oxigént előállítani

A kínai Nanjing Egyetem kutatócsoportjának tudósai azt állítják, hogy rájöttek, hogyan tudják felhasználni a holdi talajt úgy, hogy abból a későbbiekben oxigén és üzemanyag legyen. Amennyiben a kutatás eredményei valósak, a Hold terraformálása újabb mérföldkőhöz érkezett el.


A kutatók május elején, a Joule című tudományos folyóiratban tették közzé kutatásukat, amelyben a 2021-es kínai Csang'e-5 küldetés során begyűjtött mintákat elemezték – olvasható a SciTechDaily cikkében, melyből az is kiderül, hogy az elmúlt 40 évben ez volt az első alkalom, hogy friss holdi mintát tudtak megvizsgálni tudósok.

A csapat szerint a holdi föld vizsgálata megkönnyítheti az embereknek a Hold, és más terraformálásra alkalmas bolygók kutatását, főleg, ha képesek lesznek a szén-dioxidot nagy mennyiségben más erőforrásokká alakítani – ahogyan ezt ebben az esetben is tették.

A felfedezésről egy 40 másodperces videót is közzétettek.

Hogy számíthatunk-e további felfedezésekre? Igen, már csak azért is, mert egy nemrégen napvilágot látott jelentés szerint a kínai kormány hajlandó lenne más országokkal összefogni a tudomány előrehaladásának érdekében.