Hold

Rendkívüli felfedezést tett a kínai űrszonda a Holdon

A kínai Csang'E-5 űrszondát 2020-ban lőtték fel, hogy mintákat gyűjtsön a Hold felszínéről, valamint, hogy megfigyelje a környékén talált kőzeteket. Vizsgálatai során újabb bizonyítékokat talált a Holdon lévő vízre és annak helyére. Sokkal több folyadék lehet ott, mint hittük?


Az évek során már többször is találtak bizonyítékot víz létezésére az űrben, ennél sokkal nagyobb eredményt értek el a kínai tudósok azzal, hogy azon a területen, ahol a kínai Csang'E-5 űrszonda leszállt, nagyjából 120 milliomodrésznyi mennyiségben találtak folyadékot. Ezzel megerősítették azt az elképzelést, hogy a Holdon viszonylag sok víz található, ami a felszínen lévő por és törmelék legfelső rétegében elhelyezkedő ásványi anyagokhoz kötődik.

Földi mércéhez viszonyítva ez nagyon száraznak számít, és a kinyerése sem egyszerű folyamat, így a felfedezés nem azt jelenti, hogy megoldódott az emberiség ivóvízproblémája.

A szonda méréseinek különlegessége, hogy minden eddiginél több vizet talált egy felszínen található szikla belsejében. A szikla textúrája meglepően emlékeztet a földi vulkanikus kőzetekre, ami arra engedi következtetni a szakértőket, hogy a régió sokkal tovább volt aktív vulkanikus felület, mint azt korábban gondolták.

A Csang'E-5 \u0171rszonda lesz\u00e1ll\u00e1si k\u00e9pe

Fotó: ScienceAlert

Azt még mindig nem tudták kideríteni, hogy ez a folyadék vajon hidroxil vagy molekuláris víz-e, ezek a kísérletek még váratnak magukra.