Emberi hologramok

Már a hologramokat is meg tudjuk érinteni

A Glasgow-i Egyetem hajlítható elektronikai és érzékelési technológiák kutatócsoportjában dolgozó szakemberek kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely az emberek hologramjait az „aerohaptika" segítségével, azaz az érintés érzetének légsugarakkal történő létrehozásával állítja elő.


A 21. században a hologramokat már számos területen használják, például az orvosi és biztonsági rendszerekben, az oktatásban vagy akár a művészetben. A tudósok még mindig dolgoznak a lézerek, a modern digitális processzorok és a mozgásérzékelő technológiák felhasználásának módszerein, hogy több különböző típusú hologramot hozzanak létre, amelyek megváltoztathatják az interakcióinkat.

A Glasgow-i Egyetem hajlítható elektronikai és érzékelési technológiák kutatócsoportjában dolgozó szakemberek nemrég kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely az emberek hologramjait az „aerohaptika" segítségével, azaz az érintés érzetének légsugarakkal történő létrehozásával állítja elő.

A légsugarak az emberek ujjain, kezén és csuklóján az érintés érzetét keltik.

„Idővel pedig a fejlesztéseknek köszönhetően, lehetővé válna, hogy a világ másik felén találkozzunk egy kollégánk virtuális avatárjával, és valóban érezzük a kezét miközben kezet fogunk"

– számolt be az egyik szakember a Conversationnek írt cikkében.

A korábbi érintésérzékelő hologramokhoz hasonlóan az aerohaptikus rendszer nem igényel kézi vezérlőt vagy intelligens kesztyűt az érintésérzet előállításához. A kutatócsoport ezt egy kosárlabda interaktív kivetítésével tesztelte, amelyet szerintük „eléggé meggyőzően meg lehetett érinteni, gurítani és akár pattogtatni".